Jučer je u Rečanu u organizaciji nevladine organizacije Equality, održana radionicu sa ženama i mladim djevojkama, u čast obilježavanja 8. marta, međunarodnog praznika Dana žena.

Radionicu je podržala regionalna kancelarija OSCE sa ciljem da se predstavi položaj i uloga Bošnjakinje na Kosovu te napravi paralela sa položajem i mjestom žene u okruženju.

Predsjednica NVO Equality, Sanela Lutvić se na otvaranju ove radionice ukratko osvrnula na trenutni položaj bošnjačke žene na Kosovu istakavši problem obrazovanja kao i ekonomski i socijalni položaj žene u Župi i Prizrenu.

“Primjećen je veoma mali pomak u nastavku školovanja  djevojaka, što svakako nije dovoljno da se popravi cjelokupna situacija Bošnjakinje u svim sferama javnog života i društvu uopšte”, naglasila je Sanela Lutvić.

Šehida Miftari, službenica OSCE-a istakla je značaj i ulogu 8. marta kao važnog datuma za priznavanje žene u ravnopravnog člana društva, te da kancelarija OSCE konstantno radi sa ženama u cilju poboljšanja  stanja i položaja žene Bošnjakinje u kosovskom društvu.

U toku radionice čule su se interesantne priče uspješnih žena, prije svega majki, Nadire Avdić-Vllasi, Razije Redžepagić-Llipoveci kao i mnogih drugih Bošnjakinja koje su veoma cijenjene i priznate u bošnjačkoj zajednici.

Žene i djevojke su provele jedno ugodno i opušteno popodne, posebno cijenjene, vrijedne i lijepe toga dana, shvatajući značaj i ulogu žene uprkos tradicionalnoj i konzervativnoj sredini koja ih okružuje.