Fokusirajući se na kulturnu, historijsku i monumentalnu baštinu Kosova, italijanska NV organizacija “INTERSOS” je ovih dana po gradovima Kosova otvorila malu slikarsku koloniju na kojoj učestvuju, pored kosovskih, i mladi slikari iz zemalja u okruženju; iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i  Albanije.

Cilj ove slikarske radionice je promovisanje kulturne različitosti u izgradnji multikulturnog dijaloga između, zajednica koje žive na Kosvu uz istodobno pospiješivanje očuvanja kulturne baštine.

Jučer su mladi slikari radili u Prizrenu, kao kulturna manifestaciju od osobitog značaja za grad Prizren, samim tim sto već sutra počinje Deveti međunarodni festival dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova “DOKUFEST 2010”, projekcijama filmova u dvama otvorenim bioskopima.

Vijugava Bistrica  i viješta slikarska ruka uz sponatanu priču o neobveznim temama samo su mali insert likovne kolonije u gradu na Bistrici pored  drevnog kamenog mosta i Sinan pašine džamije, monumentalnih spomenika iz vremena osmanlijskog carstva..

Neumorne prsti likovne stvarateljke Gordane Jelačić iz Kosovske Mitrovice prenose pejzaž Potkaljaje, tvrđave sa koje se pruža nezaboravan pogled na drevni grad, dok njen kolega, likovni stvaralac iz Prištine, Igor Markovic viješto slika jednu potkaljajsku ulicu.

“Pogled sa Kaljaje je predivan, kao i grad sa svojom prebogatom  kulturnom baštinom”, kaže ova dva mlada slikara.

Naravno, tema likovne kolonije organizirane na obali rijeke Bistrice su nezaobilazni kulturno-historjski spomenici i pejzaži koji se pružaju sa ovoga mjesta. Učesnici, slikari, ne kriju svoje oduševljenje onim sto se ukazuje pred njihovim očima, a to su starovijekovni vjerski objekti svih konfesija.

“Ovdje u Prizrenu na jednom mjestu imate bogatu kulturnu baštinu”, oduševljena je  Sunčica Pasuljević, mlada slikarka iz Novog Sada

Da je Sinan pasina džamija sa jednim od najvećih minareta na Balkanu, česta inspiracija slikara koji po prvi put dođu u gradu na Bistrici, upravo govore viješti prsti mladog umjetnika iz Crne Gore, tačnije sa Cetinja, koji je upravo završava nebo iznad nje, plavom bojom, u kombinaciji sa bijelom.

“Prvi put sam u ovom gradu i ja sam oduševljen”, ne krije svoje oduševljenje Voja Batunović sa Cetinja, istakavši da je “razbio predrasude koje kolare njegovom zemljom da je na Kosovu loša bezbjednosna situacija”.

Rukovodilac kolonije, koordinator na terenu italijanske NV organizacije “INTERSAS”,  Anduen Krasniqi u našem prijatnom časkanju uz kahvu u jednom od mnogobrojnih kafića uz obalu Bistrice, ističe da je cilj kolonije da mladi umjetnici u "veoma inspirativnom ambijentu Prizrena, kroz druženje i slikanje u prirodi, obogate nova saznanja o kulturno-historijskim spomenicima kroz vrijednosti likovne umjetnosti”.

“Intersas” je na Kosovu prisutan od 1998. godine, a od 2003. permanentno se fokusira na kulturnu baštinu upotrebljavajući je kao alat za izgradnju multikulturalnog dijaloga zajednica koje kod nas žive”, kaže koordinator Krasniqi.

Sutra će ova slikarska kolonija, koja je podržana od UNESCO-ua i Ministartsva inostranih poslova Italije, u Peći organizirati izložbu stvorenih radova u toku ovoga projekta, od 25. do 31. jula, koja će biti humanitarnog karaktera.