Ne temu “Aktuelni politički trenutak u zajednici Bošnjaka i mogućnosti prevazilaženja podjela unutar zajednice”, juče su Udruženje prosvjetnih radnika u nastavi na bosasnkom jeziku ”Edukator” i ”Centar za integraciju  manjinskih zajednica” (ICEC) u Prizrenu upriličili sastanak Radne grupe koja će se pobrinuti u sastavljanju “Deklaracije o minimumu zajedničkih interesa bošnjačkih političkih subjekata”. I ovoga puta sastanak je potpomognut od strane KFOS-a i SOROS fondacije.

"Ovaj današnji sastanak ide u pravcu iniciranja osnovnog fundamentalnog cilja, uspostavljenog od strane „Edukatora“ i „Centra za integraciju manjinskih zajednica“ u Prizrenu, na smanjivanju razlika koje postoje između naših političkih subjekata“, kaže Nebija Aljilji, predsjednik Udruženja prosvjetnih radnika u nastavi na bosanskom jeziku „Edukator“.

"Deklaraciju koju ćemo potpisati biće toliko uopštena da je po mome mišljenju nemoguće da je neko od bošnjačkih političkih partija odbije“, kaže prof. dr. Emruš Azizović.

"Moramo da se ujedinjimo i da vidimo naše prioritete u životu, bez razlike na političke volje i želje pojedinaca“, poručio je u svom izlaganju Memiš Birdaini.


 
"Trebamo shvatiti ozbiljnost historijskog trenutka i shvatiti pogodnosti koje nosi nacionalno izjašnjavanje Bošnjak, a svako tradicionalno, ili lokalno, izjašnjavanje je pogubno po našu zajednicu“, mišljenja je Ismail Ramović.

"Smatram da je ova inicijativa oko platforme za minimum zajedničkih interesa veoma korisna i nadam se da će naši politički zvaničnici svatiti njenu težinu“, kaže Ćemailj Smailji, zamjenik ministra za rad i socijalnu zaštitu.

U traženju rješenja za minimumom zajedničkog konsezusa jedinstva i nastupa pred trećim licem tražićemo mišljenja i od naših ljudi iz dijaspore, koji su trenutno kući na odmoru, te ćemo sa njima organizirati jedan zajednički okrugli sto“, smatra Refik Kasi, direktor „Centra za integraciju manjinskih zajednica“ u Prizrenu.