Nevladina organizacija ”Edukator” i ”Centar za integraciju  manjinskih zajednica” (ICEC) organizovali su danas u Prizrenu jednodnevnu debatu  pod nazivom “Aktuelni politički trenutak u zajednici Bošnjaka i mogućnosti prevazilaženja podjela unutar zajednice”, podpomognutu od strane KFOS-a.

Otvorivši debatu Refik Kasi je rekao da je cilj ovog sastanka da se i u bošnjačkoj zajednici o nekim temama razgovara otvoreno, bez etiketiranja i nametanja, bez obzira ko kojoj političkoj partiji, organizaciji ili instituciji pripada i da se u dogledno vrijeme suočimo sa problemima koje nas očekuju, a kojih ima poprilično.

Prije same debate Mehmed Meta je pozvao sve prisutne da prouče fatihu rahmetlijima akademiku Jašaru Redžepagiću i Abedinu Feroviću, bošnjačkim autoritetima na Kosovu koji su obilježili kulturnu historiju.

Predsjednik “Edukatora” Nebija Aljilji  je u uvodnoj riječi upoznao prisutne sa projektom koji ova nevladina organizacija realizuju zajedno sa ”Centrom za integraciju manjinskih zajednica” posebno naglasivši da je obaveza svih Bošnjaka, bez obzira da li su iz nevladinog sektora, nezavisni intelektualci ili iz političkih partija da predano rade na prevazilaženju podjela koje ne odgovaraju stvarnim potrebama naroda koji predstavljaju. 

 

Emruš Azizović je u svom obraćanju preciznije objasnio ciljeve i pozvao sve zainteresovane da se uključe u implementaciji ovog projekta.

Drugi dio debate je bio planiran kao radionica - swot analiza o aktuelnom političkom trenutku u bošnjačkoj zajednici gdje bi učesnici bili podjeljeni u nekoliko radnih grupa, čije bi se ideje i prijedlozi uvrstili u deklaraciji. 

Međutim, dogovoreno je da se saopštenja i ideje naknadno dostave organizatoru u pismenoj formi, a da se debata nastavi javnom raspravom.

Prva se za riječ u javnoj raspravi javila predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi koja je rekla da je u uvodnim izlaganjima toliko ocrnjena situacija u bošnjačkoj zajednici da se doima neverovatnom, ali ako je oragnizator vidi takvom, neka im bude.

Pozdravljajući incijativu organizatora član Centralne izborne komisije i član Ustavne komisije Kosova Bajram Ljatifi je iznio primjedbu na sastav NDS-a na skupu, obrazlažući da politički prvaci danas nisu pozvani i da je ovo trebao biti skup iz reda intelektualaca i određenih političkih predstavnika koji ne predstavljaju političke partije.

“Umjesto riječi pomirenje koristiti riječ konsenzus” rekao je Ćemailj Smailji, zamjenik ministra za rad i socijalna pitanja koji je prisutnima na debati podjelio svoj prijedlog u pismenoj formi. (kompletan prijedlog u pdf formatu) 

Mehmed Meta je veoma skeptičan što se fuzioniranog djelovanja i koalicionog nastupa bošnjačkih partija tiče.


 
“Za nekakvo nacionalno jedinstvo bilo koje vrste potrebni su ili neki jaki autoriteti između nas koji će takvo jedinstvo isforsirati, ili jaki autoritet od vani koji će nama takvo jedinstvo nametnuti, ili pak ono treće, da one osobe koje forsiraju takvo jedinstvo vide u tome neki lični i grupni interes”, rekao je Ćerim Bajrami, član Konsultativnog vijeća zajednica i nastavio: 

 

Ismail Ramović je mišljenja da je organizator propustio da napomene da potencira autonomnost svih političkih organizacija i subjekata koji će učestvovati na ovom skupu.

“Vakat ima svoju poziciju u našem narodu, zna se od kada postoji, sa definisanim i jasno profilisanim ciljevima, a ovako nastupati a govoriti o nekom jedinstvu, najblaže rečeno nije lijepo”, rekao je Ćemailj Kurtiši, poslanik u gradskoj Skupštini.

“Ako bismo podjelu posmatrali kao zanat sigurno bi bila starija i od najstarijeg zanata. Praviti konsenzus u podjelama je Sizifov posao da, po meni, ne treba gubiti vrijeme”, rekao je biznismen Muso Salihi.

 “Iz tema ovih debata nameću se dva najvažnija pitanja čije bi riješavanje doprinjelo riješavanju i niz drugih problema koje muče našu zajednicu. Prvo pitanje je političko jedinstvo, a drugo, koje je od krucijelnog značaja je decentralizacija”, rekao je Arif Fazlji, član glavnog odbora Nove demokratske stranke.

Napominjući da je ovo samo početak, Refik Kasi je ponovio da je “cilj ovog projekta da pokušamo da razgovaramo. Niko ne nameće nikakvo jedinstvo, nikakvo ujedinjavanje političkih subjekata, ali je ovo početak razgovora kako bi se prisjetili zajedničkih problema. Da negdje kada je potreban minimum konsenzusa, da zaista nastupamo kao ozbiljna zajednica, jer u javnosti preovladava mišljenje da smo najneorganizovanija zajednica”.

Zatvarajući debatu, Nebija Aljilji je rekao da je osnovni princip kojim su se rukovodili pri izradi ovog projekta jeste pobjeda duha nad malodušnošću.
“To je temeljni princip na kome treba insistirati i mi smo na početku očekivali da će biti ovakvih diskusija, ali možda je potrebno da neke stvari kažemo otvoreno, jedni drugima u lice, da bismo kasnije u nekom budućem vremenu stvorili uslove, odnosno dali priliku da pobjedi drugi princip, a to je da naša zajednica i naše partije budu malio kreativniji jer ovako podjeljeni neće biti istrajni u pravcu bolje zaštite interesa naše zajednice”.