Bošnjački savjet Kosova je u subotu 20. juna održao sastanak na kome su prisustvovali članovi Predsjedništva BSK i predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija iz Prizrena i Peći.

Sastanak je održan u prostorijama NVO „VKBIK“ u Prizrenu, jer se još uvijek tehnička pitanja vezana za  registraciju  i smještaj novoformirane asocijacije riješavaju.

Predsjednica BSK-a Sanela Lutvić je ukratko izvjestila prisutne o aktivnostima, susretima i posjetama koje je imala u proteklom periodu.

„Konsultativni sastanak sa glavnim savjetnicima Pietera Feitha, sastanak sa mlađom savjetnicom Finske Ambasade i razgovor sa savjetnicom za polna pitanja pri UNDP su samo neke od aktivnosti koje su za cilj imale predstavljanja Bošnjačkog savjeta Kosova i saradnja sa svim organizacijama. Svi sagovornici su sa oduševljenjem pozdravili formiranje jedne ovako velike asocijacije kod Bošnjaka i pokazali dalji interes za saradnju“, rekla je Sanela Lutvić..

U daljnjem toku sastanka BSK, predstavnici NVO-a iz Peći Zaim Elezi, Sahit Kandić i Salih Dervišević su također izneli odrađene aktivnosti i održane susrete koji su imali kao članovi BSK-a.

Ćerim Bajrami je kao akreditovani predstavnik u Konsultativnom vijeću zajednica pri Uredu Predsjednika Republike Kosova potvrdio da je proces akreditacija od strane Ureda predsjednika pri kraju. On je obavijestio prisutne o  problemime i pitanjima  o kojima  se diskutovalo na  održanim sjednicama KVZ-a, poput pitanja vezanih za obrazovanje, odnosno o učešću bošnjačkh članova KVZ u pismenim primjedbama na nacrt Zakona o douniverzitetskom obrazovanju, kao i o njihovim usvojenim sugestijama vezanim za inicirane izmjene i dopune u nacrtu novog Okvirnog kurikuluma Kosova, pogotovo u unijetim pismenim garancijama spominjanja nastave na bosanskom jeziku.

Sekretar Predsjedništva BSK Mejdin Saliji, predsjednik VKBIK, je ukratko elaborirao nedavnu posjetu ove NVO Sarajevu i zaključke koji su proistekli sa tog održanog okruglog stola u centrali VKBI u Sarajevu.

Berhil Šašivari, predsjednik NVO Sofra, je prisutnima iznio plan posjete Potočarima kod Srebrenice, u vezi inicjative NVO „Vrelo“, povodom obilježavanja genocida nad Bošnjacima. On je još jednom  naglasio da nerazumijevanje i nepodržavanje projekta od strane opštinskih vlasti nije spriječila namjeru da i Bošnjaci sa Kosova prisustvuju jednom ovako važnom događaju, makar i o svom osobnom trošku.

Na kraju sastanka su usvojeni sljedeći zaključci:

1. Inicirana je Radna grupa od četiri NVO (VKBI, Selam, Edukator i Bolja Perspektiva) radi podrške inicijativi za iznalaženje rješenja u vezi aktuelnog problema nedostatka udžbenika u obrazovanju na bosasnkom jeziku na Kosovu, koja će u kordinaciji sa bošnjačkim članovima KVZ, ponuditi saradnju MONT-u s ciljem rješavanja ovog pitanja do početka naredne školske godine.
2. Formirane su Radne grupe radi koordinacije zahtjeva opšinskim organima u Prizrenu i Peći za radnim prostorom BSK.
3. Pozvane su sve bošnjačke NVO na aktivniji angažman u zajedničkom udruženju BSK, i koordiniranje aktivnosti vezanih za kolektivne interese bošnjačke zajednice Kosova, naročito u sferi obrazovanja, decentralizacije i zvaničnih posjeta bošnjačkih delegacija s Kosova Bosni i Hercegovini.
4. Upućen je apel na smirivanje strasti i poštivanje institucija sistema Kosova, povodom javne kampanje pojedinih medijsko-političkih nvo krugova vezanih za presudu Ustavnog suda Kosova u vezi Logoa općine Prizren. Bošnjaci Kosova samo traže jezičku raznopravnost.