Nedavno je okončan projekat  NVO "Equality" po nazivom „Zdravstvena edukacija žena u rurualnim područjima Gore“ koji je podržao program UNDP.

Projekat se realizovao u vremanskom periodu od oktobra 2009. godine  do maja 2010. Cilj ovog projekta je bio podizanje svijesti kod goranskih žena o važnosti zdravstvene edukacije i redovnog ljekarskog pregleda. Teme koje su se obrađivale na sesijama i radionicama bile su različite: rak dojke i materice i prevencija od svakog oblika raka, trudnoća, porođaj i kontracepcija, stres, trauma i poslijeratni sindrom, sida i seksualno prenosive bolesti, zarazne bolesti i zaštita od istih itd.

Članice organizacije Equality dr. Eljmija Skenderi-Kurtiši i dr. Elvira Salihi su pokušale da  jasnim i što prostijim izlaganjem približe ženama probleme vezane za različite vrste bolesti sa kojim su one u svakodnevnom kontaktu.

Veoma je važno napomenutu da su žene  po prvi put imale direktan kontakt sa ženama - ljekarima, kojima su mogle postavljati direktna pitanja koja se tiču njih samih.

Predavanja i  radionice pomenutog projekta su se održale u Dragašu, Kruševu, Rapči, Radeši i Zli Potoku. Projektom je bilo obuhvaćeno i selo Restelica međutim toga dana niko nije došao na predviđeno predavanje. Iako su žitelji sela bili nedjelju dana ranije obavješteni putem radija kao i reklamnim posterima, na predavanje u školi se nije niko pojavio.Tim povodom je organizacija reagovala i uputila primjedbe lokalnim zvaničnicima jer tim gestom stanovnici Restelice ne samo da nisu izašli u susret projektu već su  iskazali nepoštovanje i donatoru (UNDP) koji podržava mnogobrojne programe i projekte vezane za goransku populaciju.

Predavanje je odmah narednog dana ponovljeno po drugi put u Dragašu. Gostoprimstvo i prisutnost Goranki bez obzira na godine, otvorena diskusija sa njima, njihova želja za češćim kontaktima ove vrste su jasni indikatori da se ovakav projekat treba nastaviti jer će se svakako ovakvim projektima, gdje je žena u centru zbivanja, umnogome povećati ugled i položaj goranske žene u društvu.