27. maj 2010. - U organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelktualaca u Sarajevu je održana tribina na temu ‘Bošnjaci Kosova – položaj i prespektive’. Na dobro posjećenoj tribini učestvovali su i  Mejdin Saliji predsjednik VKBIK i Nadira Avdić-Vllasi, novinar i urednik magazina Alem.

Tribinu je otvorio predsjenik VKBI Sarajevo prof. dr Nedžad Mulabegović koji je istako važnost uspostavljanja saradnje između BiH i Kosova, dok je moderator bio Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Mejdin Saliji je izneo podatke o broju Bošnjaka koji egzistiraju na Kosovu i probleme  sa kojima se suočavaju Bošnjaci i ostali građani Kosova.

“Svih ovih godina našu nastavu prati hronični nedostatak udžbenika i lektire, kao i manjak kadrova za njeno kvalitetno izvođenje. Jedan od problema ove nastave je bio i ostao - ograničen izbor studiranja na bosanskom jeziku samo na tri - četiri smjera na dva fakulteta na Kosovu. Naime iako imaju kvotu za upis na sve fakultete Bošnjaci nisu jos uvijek stekli naviku da uče albanski jezik. Ovaj nedostatak Bošnjaci su djelimično kompenzirali osloncem na univerzitetske centre u BiH, gdje im je početkom 2000-tih omogućeno studiranje”, rekao je Saliji i dodao da su jedno vrijeme studenti sa Kosova tretirani kao strani državljani, pa je njihovo studiranje bilo.

“Taj problem je angažiranjem kosovskih institucija i potpisivanjem sporazuma između univerziteta u BiH i Univerziteta u Prištini, uglavnom prevaziđen, međutim postoje problemi i danas  zbog same autonomije fakulteta Sarajevskog univerziteta da na pojedianim fakultetima studenti plaćaju školarinu...”, rekao je Mejdin Saliji.

Nadira Avdić-Vllasi je istakla problem sa kojim se građani Kosova suočavaju prilikom putovanja u BIH, zbog nepriznavanja putnih dokumenata. Govoreći o opštem stanju Bošnjaka na Kosovu rekla je da Bošnjaci na Kosovu imaju perspektivu.

Treba spomenuti i da je Kantonalni ministar obrazovanja, Safet Keso dao instrukcije svim fakultetima da prilikom upisa brucoša sa Kosova priznaju diplome izdate na Kosovu.

Na kraju su donjeti zaključci i formulisan zahtjev koji će biti prosleđen predsjedavajućem predsjedništva BIH, Harisu Silajdžiću, te Vijeću ministara predsjedavajućem Nikoli Špiriću i visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Uvaženi,
Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, nevladina organizacija koja okuplja nekoliko stotina članova iz reda akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, održala je 27.05.2010. godine javnu tribinu, na temu „Bošnjaci Kosova – položaj i perspektive“.
Gosti sa Kosova su na Tribini prezentirali  položaj bošnjačke manjine, te izložili niz inicijativa u cilju osnaživanja multikulturalnosti kosovskog društva, te istakli oblast obrazovanja kao resor gdje je potrebna pomoć i podrška Bošnjacima na Kosovu.
Kao ključni problem ne samo Bošnjaka, već i drugih manjina, kao što su Romi, Egipćani, Turci, ali i Srbi i Albanci sa Kosova, evidentiran je problem ne priznavanja dokumenata Kosova od strane države BIH. Na ovaj način onemogućena je normalna komunkacija Bošnjaka Kosova sa rodbinom i prijateljima, a da ne govorimo o društvenim kontaktima kroz kulturne, ekonomske, sportske i druge projekte.
Zvuči nevjerovatno da u XXI stoljeću imamo ovakav vid aparthejda i izolaciju, tim prije što sve zemlje EU, bez obzira da li su priznale ili ne nezavisnost Republike Kosovo, omogućavaju građanima Kosova nesmetano putovanje, odnosno prihvataju putne isprave koje izdaju institucije Kosova.
U tom smislu VKBI insistira, zahtjeva i predlaže da se ovaj problem promptno riješi, odnosno da nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, a po potrebi i OHR, donesu potrebne odluke, kako bi građani Kosova bez problema mogli putovati i u Bosnu i Hercegovinu.
VKBI će u narednom periodu pratiti aktivnosti državnih institucija po ovom pitanju i insistirati da se ovo pitanje hitno riješi, uključujući akciju svih slojeva bh društva, medija i nevladinih organizacija.
Vjerujemo da će ova aktivnost dati dodatni podsticaj normalizaciji odnosa u regiji Jugo-istočne Europe.

Uz izraze poštovanja,
Predsjednik VKBI
prof. dr Nedžad Mulabegović