NVO “Katedra slobodnog uma” je na današnjoj konferenciji za štampu predstavila brošuru koja je produkt projekta ”Monitoring predizborne kampanje lokalnih izbora 2009 – Samo vas Gledamo”,  podržanog od strane Kosovske Fondacije za Otvoreno Društvo – SOROS.

Masar Šašivari, predsjednik NVO “Katedra slobodnog uma” je predstavljajući brošuru rekao da je projekat za cilj imao praćenje predizborne kampanje u bošnjačkim sredinama prizrenskog kraja, animiranje građana da prate predizbornu kampanju, određivanje nivoa demokratičnosti nastupa političkih subjekata, stvaranje dokumenta o predizbornim obećanjima kao i stvaranje osnove na koju će se pozivati naredna istraživanja predizbornih kampanja.

“Na portalu ‘info-ks.net’ je objavljeno 38 priloga sa predizbornih skupova i 15 intevjua sa političkim anlitičarima, novinarima i akterima lokalnih izbora, dok je Radio ‘Astra’ emitovala 5 emisija ‘Rekli su...’ čiji su sadržaj bile zanimljive izjave sa predizbornih skupova”, rekao je Sejat Saiti jedan od aktivista koji je pratio predizborne skupove.

Brošura sadrži predizborna obećanja, citate o političkim rivalima i zapažanja glasača koji su pratili predizborne skupove dva najveća politička subjekta Bošnjaka, Koalicije Vakat i Nove demokratske stranke kao i obećanja Demokratske partije Kosova (PDK) i Koalicije za Prizren sa skupova u bošnjačkim sredinama.

U rezimeu brošure stoji da “uspješno vođena i dobro osmišljena kampanja nije dovoljni garant za uspjeh na izborima. Predizborna kampanja pomaže neodlučnim biračima da donesu odluku. Odluku većina građana  donosi i bez praćenja predizborne kampanje. Za njihov izbor se treba predhodno izboriti”.