Zajedničko udruženje bošnjačkih nevladinih organizacija Bošnjački savjet Kosova (BSK) kao krovna asocijacija i mreža formirana je danas u Prištini gdje su uz prisustvo većine bošnjačkih nevladinih organizacija izabrani kandidati za članstvo u Konsultativnom vijeću za zajednice.

U organizaciji Sekretarijata Konsultativnog vijeća za zajednice, Evropskog centra za pitanja manjina na Kosovu (ECMI) i Kancelarije predsjednika Kosova održana treća trening radionica o procesu naimenovanja kandidata za članstvo u Konsultativnom vijeću za zajednice.

Nakon uvodnih sastanaka na kojima su se predstavili predstavnici civilnog društva gdje su upoznati sa procesom nominacije i druge radionice tokom koje su se predstavnici bošnjačke zajednice složili o obliku i mandatu organizacije koja će biti akreditovana, danas su tajnim glasanjem izabrani Sahid Kandić i Ćerim Bajrami, kandidati za članstvo u vijeću.

Sporazumom bošnjačkih nevladinih organizacija, polazeći od ustavne garancije na Kosovu, formirano je zajedničko udruženje bošnjačkih nevladinih organizacija Bošnjački savjet Kosova (BSK) kao krovna asocijacija i mreža bošnjačkih NVO.

Izabrano je Predsjedništvo koje čine 17 predstavnika NVO-a iz Prizrena, Peći, Dragaša, Istoka i Mitrovice. Predsjednica udruženja je Sanela Lutvić, zamjenici su Berhil Šasivari i Zuhra Kani dok je sekretar udruženja Mejdin Saliji.