U organizaciji Američke ambasade juče je u Prizrenu završio dvodnevni seminar o novinarstvu. Učesnici, TV i radio novinari sa juga Kosova, bili su u prilici da slušaju predavanja iskusnog novinara iz SAD-a,  profesora na univerzitetu Florence u Sjevernoj Alabami, Gregory Pittsa.

U izuzetno zanimljivoj i radnoj atmosferi kosovski novinari su bili veoma zainteresirani za rad sa iskusnim kolegom iz SAD.

Novinarska etika, političko i istraživačko novinarstvo bile su teme predavanja ovog svjetskog stručnjaka iz oblasti žurnalistike.

Novinari su aktivno učestvovali u diskusijama.

“Prvi put na Kosovu i ovo je jedna divna zemlja. Osjećam se kao kod kuće a posebno sam impresioniran kada se nađem u društvu novinara koji zaista vrijedno rade na rješavanju problema u njihovoj zajednici“, rekao je Gregory Pitts, koji je karijeru novinara započeo na radiju a kako se u to vrijeme počela razvijati i televizija uporedo je neko vrijeme radio i na radiju i na TV-u.

Obučavao je novinare u mnogim zemljama, a dosta dugo radi i kao profesor na univerzitetu.

O razlikama između novinarstva u SAD-u i Evropi Pitts navodi da je u Americi više privatnih firmi i da tamo emiteri više služe javnosti.

“Veličina SAD u odnosu na pojedine država u Evropi dosta utiče na razlike, jer u Evropi, primjera radi, taj emiterski sistem rade na nivou jedne države, dok je u SAD-u to u više država“.

Što se novinarstva na Kosovu tiče Gregory Pitts ističe da je veoma živo i aktivno.

“Vlada i novinari bi trebalo da se bolje razumiju, da bolje shvate uloge jedni drugih. Novinari trebaju da shvate šta radi Vlada a Vlada da shvati šta rade novinari. Posao novinara je, prije svega, da izještava, da istražuje i da na kraju utvrđuje istinu i da je objavljuje. Dok je vlada tu da 'vlada', kako samo ime govori i da u isto vrijeme pomogne novinarima da bolje obavljaju svoj posao.“

Od zemalja na Balkanu profesor Pitts navodi Bugarsku kao “najslobodniju“ što se novinarstva tiče jer kako je rekao “oni su imali više vremena da ostvare neke stvari (ciljeve) kao prvo, a drugo je to što se ekonomija kod njih počela naglo razvijati pa su onda imali više privatnih medija, što je doprinjelo poboljšanju uslova novinarstva. Zato i mislim da su najbolji“.

Svi novinari su nakon završenog seminara dobili po diplomu o završenom seminaru te brošure i prospekte o SAD-u radi boljeg upoznavanja te države.

Sve u svemu dvodnevni seminar je brzo prošao a 20-tak novinara je  bilo veoma zadovoljno radom i upoznavanjem nekih tema u novinarstvu sa kojima se ranije možda i nisu susretali.

Bilo je to dragocjeno iskustvo za sve njih ili kako stara izreka kaže “novinarstvo se uči svaki dan“.

Vinetu Ganić