U Prizrenu počele su saobraćajne gužve. Iako još uvijek nije uslijedio glavni talas dolaska gastarbajtera  glavne saobraćajnice u gradu su dosta zakrčene automobilima i treba dosta vremena i živaca, pogotovu u popodnevnim satima, proći gradom.

Učesnici u saobraćaju suočavaju se sa velikim problemima kao posljedica sve većeg broja automobila, nedostatka parkinga a uskoro se očekuje glavni talas dolaska gastarbajtera iz inostranstva. Ako se zna da se u narednih mjesec i po ili dva organizuje veliki broj svadbi i drugih veselja, onda  je najbolje u grad otići pješice ili koristiti autobuski prevoz. U suprotnom treba imati debele živce i sve to prevazići bez nervoze i stresova.

“U gradu Prizrenu imamo veliki broj saobraćajnih zahtjeva, najprije treba regulisati puteve, na parkinzima nema dovoljno mjesta. Zato opština treba da se time malo više pozabavi, pogotovu sada kada iz inostranstva dolaze naši zemljaci“, kaze Valbon Lugagjiu.  

Nekoliko ulica u gradu, poput one do predsjedničke palate predstavljaju velike probleme. Tu najvise i dolazi do zakrčenja saobraćaja i kolona dugih i po nekooliko stotina metara.

“Sa novom reformom i jednosmjernim ulicama, mislim da je poboljšan saobraćaj, ali nedostatak parkinga čini svoje. Guzve su velike, ali trebamo shvatiti. Ovi ljudi koji dolaze iz inostranstva su naši ljudi, oni ovdje borave na kratko i mislim da još nije toliko gust saobraćaj. Na kraju krajeva Prizren se i dalje razvija. Vidi se da je to stari grad, ulice nisu dovoljno široke jer potiču iz osmanlijskog perioda kada su građene“ kaze Taulant Rexhaj izražavajući nadu da ce nove ulice biti u skladu sa novim vremenom i da će opštinski čelnici naći neko rješenje kako bi se izbjegle gužve u gradu i za vrijeme ljetnjih mjeseci.

“Izgradnjom parkinga, ili drugih alternativnih rješenja, primjera radi kampanjama da se ide pješke ili na biciklama te gradskim saobraćajem po meni bila dobra kratkoročna rješenja".

Ima, međutim i takvih građana koji kažu da su gužve u odnosu na predhodne godine dosta manje a da se dodatnim alternativnim rjesenjima situacija može znatno poboljšati.

 “Kako ja vidim situacija je znatno bolja u odnosu kako je bila ranije. Svaka tri mjeseca ovdje dolazim iz Slovenije i sve više mi se dopada Prizren. Ima dosta automobila, ali hvala bogu što ih i ima. Saobraćaj je dosta regulisan, u odnosu na druge kosovske gradove ovdje je super a bilo je mnogo loše”, mišljenja je  Ramë Rahmanaj.

Iz opštine, kako su prenijeli pojedini lokalni elektronski mediji, svjesni su ovoga, rade na rješenju a slažu se da je jedan od izlaza u većem broju parkinga, pogotovu u starom dijelu grada, gdje su gužve i najveće.