U naredna tri dana nizom manifestcija građani prizrenske opštine obilježavaju 10. juni Dan prizrenske lige ali i dan ulaska NATO trupa prije 12 godina što je istovremeno i Dan oslobođenja grada.

U 10 sati održana je svečana akademija u kompleksu prizrenske lige kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice a prikazan je i program kulturno-umjetničkih društava. Otvoren je i međunarodni festival poezije, umjetnicka izložba slika u hamamau Mehmed Paše večeras od 20 sati KUD "Agimi" prirediće svoj tradicionalni koncert. Slično će biti i sutra gdje će između ostalog mladi organizovati muzički koncert, a najavljena je i posjeta Univerziteta u Prizrenu. 
 
Za nedjelju 12. jun, dakle na dan ulaska NATO trupa, opštinska delegacija posjetice groblje palih boraca u Landovici, najavljena je i svečana sjednica SO a uveče na trgu Šadrvan održaće se sada već tradicionalni "Koncert Slobode" gdje će nastupiti neke od najpopularnijih muzičkih zvijezdi sa cijelog Kosova.
 
Građani Prizrena, inače, sa različitim osjećanjima dočekuju 12-o godišnjicu završetka kosovskog rata. Urađeno je kažu dosta, ali je moglo znatno više, skoro da je jedisntveni stav onih sa onima sa kojima smu razgovarali na ovu temu.
 
“Promjena ima na osnovu onog kako je bilo prije rata. Ona obećanja koja su nam dali političari treba da ispune a ne samo da o sebi razmišljaju. Mnogi su iskoristili ovaj period za lično bogaćenje a imamo toliko gladnih i siromašnih. O njima se veoma malo ili vrlo malo neko brine”.
 
“Renoviranjem i izgradnjom novih puteva, mostova, ambulanti i u obrazovanju urađeno je zaista dosta. Ubuduće od predsjednika Muje očekujem da više investira u omladinu kako bi se oni zaposlili što više. Koliko znam mladih je preko 60 procenata i mnogi i do 40 godina su nezapošljeni što jasno govori o siromaštvu. I četvrta generacije mladih koji su diplomirali na mnogobrojnim fakultetima su bez posla. Voleo bih da moj Prizren brzo prevaziđe sve ove nevolje i krenemo naprijed mnogo brže nego što je bilo do sada”.
 
“Izgrađeni su parkovi i dobri putevi, ali se još dosta toga treba uraditi.  Svakako da treba još raditi u gradu. Treba napokon regulisati tvrđavu, ali i Podkalajuju. Prizren ima dobru okolinu i to treba iskorostiti i u turističke svrhe - zašto da ne”.