Ymer Berisha, šef za informisianje SO Prizren kaže da su u direktorijatu za administarciju formirali komisiju koja bi utvrdila stanje i preduzela mjere da kada u rodni kraj na ljetnji odmor dođu pečalbari iz inostranstva mogu brže regulisati neophodna lična dokumenta, te da se izbjegnu gužve pred šalterima.


“Prizrenska opština je pažljivo analizirala dolazak pečalbara koji žive i rade van Kosova i to uglavnom na zapadu. Kako bi izašli u susret njihovim potrebama za rješavanjem pitanja dokumentacije, počevši od izvoda rođenih do pasoša i svih dokumenata koja se dobijaju na Kosovu, mi smo odlučili da se i tokom ljetnjih mjeseci organizuje rad vikendom i da produžimo radno vrijeme. Ukoliko postoji potreba za produženjem radnog vremena na šalterima, mi smo apsolutno spremni da našim zemljacima iziđemo u susret”.

Berisha naglašava da su konsultovali ostale državne zvaničnike kako bi se lična dokumenti mogla naručivati “on-line”, dakle putem interneta.

“Elektronskim putem pečalbari će moći da apliciraju za dokumenta. Pošto mi to radimo od ove godine oni će biti obavješteni o mogućnostima dobijanja usluga putem intereneta”.
 
“Dakle,  jedan pečalbar iz Njemačke, Švicarske, Amerike, sa Novog Zelanda… gdje god živi i radi moći će putem interneta da naruči izvod rođenih, državljanstvo ili bilo koji drugi dokumenat kojeg izdaje opština i kada dođe ovdje na ljetnji odmor on će za nekoliko sekundi moći da preuzme taj dokument. Putem “on-line” komunikacije oni će moći da naruče i ličnu kartu i pasoš pošto opština može da komunicira i sa vladinim zvaničnicima MUP-a a i oni su izrazili spremnost kako bi našim ljudima koji su na privremenom radu u inostranstvu pružili što bolje i brže usluge”.
 
Kao i predhodnih nekoliko godina tako i ove, opština će angažovati 20 dodatnih radnika, produžiti radno vrijeme a opštinski činovnici radiće i subotom, sve u cilju što efikasnijeg rada i pružanja usluga građanima.
{jcomments on}