Subota je "Dan D" za maturante na Kosovu. Oko 30 hiljada maturanata će izići na državni test mature u nekoliko centara na Kosovu. Centralna državna maturska komisija je objavila da su sve pripreme po školama obavljene. Maturanti prizrenske opštine biće testirani u Osnovnoj školi "Lek Dukagjini".

MASHT je objelodanio da su izvšene sve administrativne pripreme kako bi sve proteklo u najboljem redu. Pitanja su uređena od strane Komisije i sam test se sastoji od 100 pitanja, a treba se znati da se za prelaz testa treba tačno odgovoriti na najmanje 50 posto postavljenih pitanja. Ove će godine po prvi put na test izići i maturanti u nastavi na srpskom jeziku.

Tri ovogodišnja noviteta su da je na državnom testu uključeno akademsko osoblje Univerziteta u Prištini, i učenici koji pređu ovaj test znanja, neće morati da izlaze na test za upis na Fakultet matematičko-prirodnih nauka, Fakultet poljoprivrede i Fakultet Mašinstva

Test će biti održan u 101 centru i počeće u isto vrijeme (10:00 časova) u svim centrima na Kosovu i trajaće 180 minuta. Cio proces će biti podržan i od strane Policije Kosova, koji će se nalaziti van objekata gdje se testiraju učenici.