Nakon usvajanja relevantnog zakona, u opštini Prizren su značajno povećani zahtjevi građana o promjeni njihovog statusa koje se tiče državljanstva Kosova. Međutim prema riječima Fahredina Gashija, službenika za državljanstvo u opštini Prizren, tokom prošle godine dominirali su zahtjevi za gubitak državljanstva, dok su oni za sticanje državljanstva Kosova bili u vidljivo u manjem broju, trend koji se nastavlja i ove godine.

"Od 500 predatih zahtjeva prošle godine, 397 je bilo usmjereno na povlačenje kosovskog državljanstva, a samo su 103 zahtjeva je bilo sticanje državljanstva Kosova", rekao je Gashi, dodajući da je slična situacija i u ovoj godini.

"Do 15. maja ove godine imali smo 126 zahtjeva, samo 45 je bilo za dobijanje državljanstva a 81 je bilo za povlačenje državljanstva", rekao je on. U najveći broj zahtjeva da se povuče iz državljanstva Kosova dominiraju oni vezani za brak i spajanja porodice, dok oni koji žele dobiti državljantvo Kosovu su različite prirode, ali iznad svega dominiraju zahtjevi za povrat državljanstva", rekao je Gashi.

"Ovakve zahtjeve imamo od građana iz različitih područja bivše Jugoslavije, ali i iz Albanije, a posebno iz Republike Turske. U ovu grupu spadaju i stariji ljudi, koji su zbog historijskih okolnosti raseljeni sa Kosova i sada žele državljanstvo svoga zavičaja, iako neki od njih to rade kako bi dobili razne pogodnosti koje im pripadaju prema važećim zakonima", nastavio je Gashi.

Zahtjevi za povlačenje kosovskog državljanstva su najviše povezani sa uslovima koji su postavljeni našim građanima od strane nekih od zemalja EU.

"Za razliku od Kosova i Albanije, koje dopuštaju dvojno državljanstvo, neke države EU, kao Austrija, Njemačka i dr., kako bi dale Kosvarima njihovo državljanstvo prethodno zahtjevaju od njih da se odreknu kosovskog državljanstva i prema mome mišljenju, oo je i razlog toliko velikom broju ljudi koji se žele odreći državljanstva svoga rođenja", rekao je Fahredin Gashi.

/zeri/