U prostorijama web portala info-ks.net u Prizrenu je danas je održan skup kulturnih stvaralaca Bošnjaka opštine Prizren povodom osnivanja Udruženja bošnjačkih pisaca Kosova.

Uvodnu riječ je imao gospodin hadži Ajet Biljibani koji je istakao da je preka potreba organizovati ovakve vrste udruženja jer trebamo imati i likovne sekcije, kulturno-umjetnička društva jer sve to spada u kulturu.

“Imaćemo svoje knjige i dokumentaciju  za pokoljenja koja dolaze. Moramo imati više ovakvih druženja te različih mišljenja jer svako od vas ponaosob može svojim iskustvom pomoći realizaciji naših sadašnjih i budućih projekata iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, kulturnog stvaralaštva Bošnjaka, Župe, Podgore i Gore ma gdje se oni nalazili“, rekao je profesor Miftar Adžemi.

Skupu je prisustvovao i Rešat Fazlji koji je  naveo  da bi trebalo u budućnosti imati svoju biblioteku, svoja mjesta za druženje, mjesta za doček Bošnjaka iz regiona, te takođe  održavati seminare i književne večeri.

Fehmija Murati jedan od  inicijatora ovog udruženja i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Svjetlucavi Biseri“ iz Planjana sa sjedištem u Prištini:

Ovdje smo razgovarali o našem kulturnom blagu u književnosti, likovnoj umjetnosti i ostalim kulturnim dešavanjima, da bi donijeli neku odluku o imenu i ostalim delatnostima jednog ovakvog udruženja. No što zbog odsutnih nekih članova iz zdravstvenih razloga ili zbog prevoza nismo danas odradili te stvari. Mi ćemo to uraditi već slijedeće subote.

Vaše mišljenje o samoj ideji o osnivanju ovakvog društva?

Prvo da kažem nešto o mom stvaralaštvu u svjetu kulturnih aktivnosti. Osnivač sam kulturno-umjetničkog društva “Svjetlucavi Biseri“ iz Planjana, sa sjedištem u Prištini 18. aprila 2005. Ja sam sa svojim društvom tada prezentirala na koncertima i ulicama glavnog grada našu kulturu iz predjela Župe, Podgore i Prizrena kada se i nije smjelo govoriti bosanskim jezikom i kada nijedno naše društvo nije niti dolazilo u Prištinu. Mi smo tada svuda bili jako lijepo prihvaćeni sa našom bosanskom zastavom i muzikom. Kasnije sam, već 2006. godine i sa KUD “Podgorski biseri“  organizovala koncerte ne samo u Prištini već i širom Kosova i regiona. Treba istaći da od tog datuma kreće naše kulturno predstavljanje. Takođe smo i ove godine učestvovali, zajedno sa njima, na  dječjem festivalu gdje učestvuju kulturno-umjetnička društva iz Republike Turske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Sandžaka, Albanije i meni je jako drago kad vidim da se djeca druže, upoznaju, pjevaju zajedno i uče o kulturama drugih naroda Balkana.

Što se tiče ovog udruženja, a  ovo je jedna odlična ideja naših kulturnih stvaraoca koja potiče od početka godine a sad, vjerujem, tokom ljetnjih dana bićemo još aktivniji i ja kao aktivista ovog udruženja   svakako podržavam svaki vid kulture.

Umalo da zaboravim pozdraviti naše Bošnjake širom dijaspore, u Švicarskoj, u Cirihu, KUD “Šar“ i kojima se zahvaljujem na donaciji moje prve knjige i koja se jako dobro čita po školama širom Kosova, a poseban selam za Hazira hadži Kulićija, Azara Zuljija, Džemala Aslanija te mnoge druge. Jedina kritika ide medijima, naročito javnom servisu RTK - program na bosanskom jeziku koji nikad, iako su dobijali pozivnice, naročito za prvi međunarodni festival djece, nisu došli da bar jednom snime naše aktivnosti, naročito onih mlađih i talentiranih članova našeg KUD-a koji su sa jednim ili bez oba roditelja sami plaćali svoje troškove putovanja. Niko nas nikad, za sve ove godine postojanja, nije finansijski podržao, čak ni oni za koje glasamo na svakim izborima a ništa ne čine za dobrobit svojoj zajednici. Reći ću samo kratko, kultura bez politike može, ali politika bez kulture sigurno ne može. To mi je najbolnije što mogu reći jer boli kad sama djeca finansiraju i put i druženje samo da se ne ugasi naše društvo.

O imenu ovog udruženja odlučivaće se na sastanku koji je zakazan za slijedeću subotu.

Pripremio: Vinetu Ganić