U većini srednjih škola u opštini Prizren danas je održan probni test za učenike završnih razreda srednjih škola iz stručnih predmeta koje su izučavali u proteklih četiri godine.

Za naš portal govori profesor stručnih predmeta iz oblasti medicine u srednjoj medicinskoj školi “Luciano Motroni“ u Prizrenu Mirsad Avdić. “Školska godina je pri kraju. Trenutno se obavlja završni test spremnosti za praktično obavljanje djelatnosti farmaceutskog tehničara. U testu se nalaze pitanja koja su u vezi znanja koja će im služiti u daljoj praksi“, ističe Avdić.

On je objasnio da ovaj test iako ga neki učenici i ne urade kako treba neće uticati na njihovo dalje školovanje. Znači ovaj test nije eliminacioni u smislu nastavka  studiranja.

“U danima koji su pred nama imaćemo završni test koji je puno važniji. Svakako da prvo ide odbrana diplomskog rada vezana za poznavanje farmakologije čime se ujedno i završava školska godina. Nakon toga slijedi test koji se svake godine održava na nivou Kosova koji će biti značajan zbog upisa na univerzitete na Kosovu. Taj test je, vjerovatno, jedan od kriterijuma za upis na fakultete širom Kosova. Ne znam koliko će taj test uticati na upis na privatne fakultete jer većina privatnih fakulteta sada radi drugačijim sistemom i ne znam zašto se pozitivno rješavanje ovakvih testova ne uzimaju kao mjerodavni, da bi učenik mogao studirati. Ovaj test ne važi za studiranje u državama bivše Jugoslavije“,  rekao je profesor Avdić.

Kakav je uspjeh učenika?

“Trenutna struktura učenika u ovoj školi je takva da učenici ili uče i imaju prosjek pet ili su u grupi onih drugih koji ne vole učiti. Znači nemamo onaj srednji nivo, no sudeći po ovoj generaciji u kojoj  je veliki procenat onih sa najboljim ocjenama, biće to vjerujem sjajna i vrlo uspješna generacija i na onim fakultetima koje budu izabrali“, zaključio profesor Avdić.

Vinetu Ganić