U opštinskpoj inspekciji u Prizrenu rješili su da priteknu u pomoć clanovima udruženja ribara "Drini" kako bi spriječili bespravni lov šarana u jezeru Vrbnica i rijekama prizrenske opštine.

Bujar Nerjovaj, direktor opštinske inspekcijske službe u Prizrenu, izjavio je novinarima da će uskoro angažovati inspektore na terenu kako bi spriječili lov šarana u fazi njihovog mresta.

“Sektor fitosanitarne inspekcije ili takozvani poljoprivredni inspektori ovaj mjesec imaće akciju čuvanja bezpravnog lova riba, konkretno šarana. Faza je mresta i žalosno je a i kažnjivo svakakao da se šaran sada lovi i prodaje na pijacama ili u gradu na pojedinim mjestima. Izlazimo mi subotom i nedjeljom na teren kako bi smo kontrolisali lov šarana tokom maja, dakle njihovog mresta”

Po riječima direktora Nerjovaja cilj ove akcije jeste stvaranje boljih uslova za lov šarana kojeg ima dosta u vodama prizrenske opštine, ali nakon njihovog mresta.

“Clanovi  udruženje ribara "Drini", pošto imamo dobru saradnju, došli su ovdje kod nas i zatražili pomoć. Oni su imali saradnju i sa mojim predhodnikom na ovom mjestu. Ja sam im obećao da ćemo iznaći najbolje moguće rješenja kako bi smo im pomogli”- kaze Nerjovaj i dalje pojašnjava.

“Cilj je očuvanje i množenje ove vrste ribe, jer većina građana koji ih love moći će još više da profitira nakon njihovog mresta. Zato smo odlučili da iziđemo u susret članovima ovog udruženja”.

Šaran živi u mirnim i toplijim vodama i može da dostigne dužinu i do jednog metra i  masu i preko 20 kilograma. Mresti se od aprila do maja, kada izbacuje od  200.000 do 700.000 jajašca koja se razvijaju za osam dana.