Juče poslije podne izvršena je smjena komande južnog sektora KFOR-a na kojoj je prisustvovao i komandant KFOR-a Erhard Bühler koji je novinarima govorio o nekim bitnim pitanjima.

“U Mitrovici i sjevernom dijelu Kosova suočavamo se sa organizovanim kriminalom zbog kojeg trpe mnogi građani. Mi smo na putu i redovno podržavamo pripadnike EULEX-a i policije u brobi protiv organizovanog kriminala na sjeveru Kosova”, izjavio je sinoć u Prizrenu komandant KFOR-a general Erhard Bühler nakon redovne ceremonmije smjene komandanta južnog sektora.
 
“Poznato je da je u posljednje vrijeme EULEX  imao uspjeh i uhapsio osumnjičenog kriminalca. Mi smo podržavali i ubuduće ćemo podržavati takve akcije“.
 
Na svečanoj ceremoniji smjene komande kojoj su prisustvovali mnogobrojni gosti iz civilnog i vojnog života u regionu i sa Kosova, po prvi put učešće su uzeli i predstavnici Bezbjednosnih snaga Kosova. General Bühler je kazao da to nije učinjeno slučajno.
 
“Mi smo imali zajednički sastanak sa ministrom Çekuom i generalom Selimijem i diskutovali o budućem putu, spremnosti i novom smjernicama razvoja Bezbjednosnih snaga Kosova. U okviru toga imali smo tri posjete. Najpre je ovdje boravio admiral Stavridis, koji je posjetio premijera Thaçija i predsjednicu Jahjaga. Ovdje je boravio istim povodom i general Lohlija kao i jedan amarički general iz Ajove.
 
“Hoću reći da danas nismo imali samo smjenu komande. Donijeli smo i vrlo važne odluke za Bezbjednosne snage Kosova i preduzeli nove korake a na sljedećoj vježbi učestvovaće i pripadnici Bezbjednosnih snaga Kosova. Sa njima će zajedno biti pripadnici KFOR, EULEX i policija Kosova.
 
Upitan koje će korake preduzeti za Bezbjednosne snage general Buhler je kazao da će se uskoro proći na sljedeću fazu, ne rekavši šta će ona predvidjati.
 
“Činjenica je da će ove godine Bezbjednosne snage Kosova dostići pun kapacitet. To treba da potvrdi komandant KFOR-a i o tome obavjesti komandanta NATO-a koji će preduzeti političke mjere u tom pravcu i onda se prelazi na sljedeću fazu”.
 
Na ceremoniji primopredaje nakon što je završio svoj mandat otišao je pukovnik Volfgang Pirner a došao njegov zemljak sa istim činom Christofer Rubert. Ono što je karakteristično za ovu smjenu je što je nakon skoro 12 godina i najamnje 24 vojnih kontingenata i isto toliko komandanata, po prvi put na čelo komande ovog sektora KFOR-a došao ljekar po struci.

R. Alija