U starom dijelu grada, na keju pored rijeke Bistrice, proteklih  nedjelju  dana počelo je predstavljanje mladih talenata - slikara iz svih nacionalnih zajednica koji žive u Prizrenu. Ovi mladi entuzijasti su prenijeli na platno  svu ljepotu koja  krasi ovaj stari grad.

Stari kameni most, Stara tvrđava ,,Kaljaja“ koja se nalazi iznad grada i sa koje možete vidjeti čitav grad, tursko kupatilo ,,hamam“, kuća Prizrenske lige i drugi ,,zaštitni“znakovi ovog grada samo su neki od inspiracija za talentirane slikare. Za naš portal govori Resul Jusufi, poznati filmski reditelj, a sada direktor ove umjetničko-slikarske kolonije koju finansira ambasada  Sjedinjenih Američkih Država. ,,Ideja naše slikarske kolonije pod motom ,,tolerancija čini život ljepšim“ je privući mlade da se bave ovim interesantnim poslom, učiniti život na Kosovu tolerantnijim i boljim jer su ovdje uzeli učešće mladi iz svih nacionalnih zajednica koji žive u Prizrenu, ima Albanaca, Turaka, Roma, Bošnjaka, Aškalija  i svakako treba istaći da tolerancija i međusobno uvažavanje ne mora biti prisutno samo među zajednicama već svuda npr, u školama, bolnicama, restoranima, autobuskim stanicama i svim javnim institucijama uz više respekta i poštovanja među svima nama. Znači nešto što treba unaprediti je svakako tolerancija među ljudima“ ističe Jusufi.

Ko je finansijer projekta?

Pitanje je svakako na mjestu, vjerovatno sam u početku razgovora trebao istaći da projekat finansira ambasada SAD na Kosovu, a ovu slikarsku koloniju organizuje NVO-ART.

Kada je počeo i koliko će trajati ovaj projekat?

Ovaj projekat je počeo prije tri dana i trajaće nedjelju dana jer ima puno zainteresiranih. Nastavićemo sa ovom idejom a u planu imamo i poklone za osnovce osnovne škole ,,Motrat Qirjazi“u Prizrenu a za nedjelju dana u hotelu ,,Centrum“ imaćemo debatu u vezi tolerancije.
Među polaznicima ove amaterske slikarske kolonije je i Bošnjak iz sela Ljubižda kraj Prizrena Amel Bašini koji ide u srednju školu ,,Đon Buzuku“u Prizrenu koji  je izuzetno  zadovoljan dočekom ovdje te ,,druženjem među svima nama a i sam naziv projekta govori o tome da tolerancija među svima nama iz svih nacionalnih zajednica čini naš život na Kosovu ljepšim. Ima nas 30-tak vrlo talentiranih omladinaca u slikarstvu. Mogu pomenuti moje drugove i drugarice Fisnika Fanaja, Berinu Berishu i ostale sa kojima se družim- ističe Bašini.


Koliko je građana Prizrena posjetilo vaš ,,štand“i pogledalo vaša slikarska umijeća?


Mi smo svi izuzetno zadovoljni posjetom ovdašnjih građana a mislim da nas je za ovih tri-četiri dana posjetilo oko 700-800 posjetilaca kojima su bili interesantni naši počeci u slikarstvu. U daljem školovanju želim se baviti umjetnošću i slikarstvom - kaže mladi i perspektivni, vjerujemo, budući slikar Amel Bašini.

pripremio Vinetu Ganić