U cilju brige o zdravlju građana od virusa, bakterija ili raznoarznih mikroorganizama karakterističnih za ovo doba godine u prizrenskoj opštini uskoro počinje projekat dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije.

Ymer Berisha, šef za informisanje prizrenske opštine, pozivajući se na brižljivo menadžiranje zdravljem građana i sada već kao tardicionalnu politiku dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije životne sredine obećava da će i ove godine učiniti  sve da smanji viruse, bakterije i mikroorganizme, dakle moguće izvore zaraze, otklanjajući tako moguće rizike po zdravlje građana.
 
“Mi sa ovom politikom dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije spremni smo da svuda gdje je frekvencija građana velika, kao što su škole, centri porodične medicine i druge urbane sredine izvršimo dezinfekciju,  deratizaciju i dezinsekciju i na taj način spriječimo moguće epidemije” 
 
Za deratizaciju treba da se prijave stanovnici svih stambenih objekata u kojima žive, dezinsekcija će se izvršiti duž svih ulica ili javnih prostora a za dezinfekciju, kao što reče Berisha u institucijama gdje je velika frekvencija građana ovaj proces započeće kada vremenski uslovi dozvole.
 
“Dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije počeće u vrijeme kada počinje najveća najezda insekata, dakle sa povećanjem temperatura i mi smo spremni da vrlo brzo započnemo taj projekat, najprije u stambenim zgradama. Ona firma koja dobije tender izvršiće deratizaciju u podrumima zgrada za kolektivno stanovanje dezinsekcija će se izvršiti duž svih ulica ili javnih prostora a za dezinfekciju u institucijama gdje je velika frekvencija građana“ – kaže Berisha dodajući da se se sve ovo raditi poslije ponoći, kada većina stanovnika spava i po ulicama je daleko manje prolaznika i automobila. A što se tiče dezinfekcije ona će se obaviti tokom vikenda kada učenici ne pohađaju nastavu.
 
Berisha ističe da se ovaj projekat proteklih godina pokazao veoma uspješnim. Sa ovog aspekta zdravlje građana bilo je relativno dobro u odnosu na druge kosovske opštine. Apeluje stoga na oprez tokom ovih aktivnosti pošto prisustvo preparata na javnim mjestima može biti rizično - pogotovu za najmlađe.