Stanovnici Šištevca, jednog od devet goranskih sela koja su svojevremeno pripojena Republici Albaniji, ovih dana imaju pune ruke posla. Proljeće ovdje na blizu 1400 metara nadmorske visine stiže kasnije i poljoprivredni radovi kasnije počinju. Tek se baca stajsko đubre po njivama, vrše pripreme i ore. Ono što je interesantno i za putnika nemjernika sa kosovske strane granice atrakcija, ore se još uvijek tradicionalno sa volovima i konjima.

Kao prije više vijekova i sada volovi vuku plug a desetak ukućana ili njihovih komšija pomažu u sadnji krompira koja je osim pšenice, ječma, raži i ovsa  najčešća poljoprivredna kultura. Mlade djevojke obavezno na glavi imaju neku vrstu kačketa sa izduženim prednjim dijelom i to prekriveno maramom uz obavezne rukavice za rad.
 
“Ovo stavljamo uvijek kad radimo na njivi, da nam se lice ne ucrni. To nije lijepo za mlade djevojke. Što belije lice – ona je ljepša i znak je da potiče iz bogate i gospodske familije” – priča djevojka dok sadi krompir.  
 
Mjestani Šištaveca, ali drugih okolnih sela, krompir od prošle godine ne mogu da prodaju u Dragašu kao što su to činili predhodnih godina. Kako nam reče jedan od domaćina na ovoj njivi  krompir ide “za Durs i to 70 centi po kilogramu”. Ne sjekiraju se više hoće li ga prodati ili će se pokvariti u rupama specijalno za to iskopanim u blizini sela.

{gallery}galerije/sistevec{/gallery}

Foto: Refki Alija