U povodu druge godišnjice postojanja Nove bošnjačke stranke (u subotu) 14. maja je u Vitomirici održana proslava na kojoj je sudjelovalo preko pet stotina učesnika a gdje je ogromnu većinu činila omladina.

Ovom prigodom je skupom moderirao Mirzet Džogović inače mladi vitomirički student edukativnog fakulteta i ovdašnji ugledni prosvetni radnik. Džogović je najprije pozdravio skup a potom uputio posebne selame i dobrodošlicu, u ime organizatora, ponaosob za musafire iz prizrenskog kraja kao i one koji su doputovali iz Crne Gore te drugih mjesta, a zatim je pozvao predsjednika NBS-a, Husniju Beškovića da se obrati skupu.

Bešković je pozdravivši sve prisutne zahvalio na odazivu na godišnjici NBS-a. On je podsjetio na to da ovaj subjekat datira još iz 2002. godine kao inicijativa a da je danas prerasla u jednu veliku europsku stranku. Kako je dalje istakao "Nova bošnjačka stranka, članica koalicije Vakat, postala je neraskidivi dio multietničkog, multikulturalnog, multijezičkog mozaika Kosova i dio institucija te izvršne vlasti. NBS je bošnjačka stranka i to s'ponosom ističemo, a Bošnjaci su evropski narod", kaže Bešković koji između ostalog ističe i "Bošnjačka stranka je stranka koju krase zajedništvo i demokratija, a i stranka koja puno ulaže u dijalog i svebošnjacko razumijevanje. To smo praktično dokazali prije dvije godine u pećkoj regiji kad smo se ujedinili sa svim onim strankama koje su iskreno željele ujedinjenje, a kako je svima poznato; ranije smo se također ujedinili i sa našom braćom iz Prizrena i Dragaša kroz stvaranje Koalicije Vakat. A ako se bolje osvrnete na naše djelovanje zapazićete da smo se najviše fokusirali na sveopštem očuvanju našeg identiteta, naše bošnjačke kulture, jezika i svih ostalih posebnosti i vrijednosti koje pripadaju našem narodu", zaključio je Bešković zahvalivši se ovako impozantno brojnom odazivu.

Potom je riječ uzeo i Rustem Nurković koji je zahvalio prisutnima na brojnosti istićući da ga veoma raduje što ovaj skup i stranku uopšte karakteriše mladost, duh i svježina a što je dobra osnova za napredak. On je istakao zastupljenost ovog subjekta u svim institucionalnim porama te o brojnim dosadašnjim i projektima koji će biti realizirani u bošnjačkim sredinama pećkog kraja, te se zahvalio i ustupio vrijeme da i musafiri nešto kažu.

Rijec je potom data Samiru Agoviću inače predsjednik Skupštine u Beranama. On je istakao da dolazi iz jedne velike partije u Crnoj Gori koja nema ovako dobar običaj da okuplja svoje članstvo. A raduje ga da ovdje vidi i mnogo mladih a to mu jača uvjerenje da će njegovi sunarodnjaci-Bošnjaci ostvariti  sva svoja individualna i kolektivna prava na čemu se on najiskrenije raduje.

Potom je zamoljen da skup pozdravi i predsjednik Koalicije Vakat - Džezair Murati, a koji se u početku svog obraćanja nadovezao na prethodnog govornika zamolivši ga javno da pomogne da naši Bošnjaci koji su u njegovoj opštini, dođu i nastave živjeti na svom ognjištu jer je to doprinos opstanku i realizaciji prava nas kosovskih Bošnjaka na ovim prostorima, te dodao da “Koalicija Vakat nije samo političko nego i nacionalno ujedinjenje najvećeg dijela Bošnjaka na Kosovu i da je zajedno sa Novom bošnjačkom strankom za pećki region obezbijedila po jedno zamjeničko i savjetničko mjesto u ministarstvu", ponosno zaključuje Murati.

Rasim Demiri, poslanik u skupštini Kosova i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka je u svom podužem govoru istakao da je Koalicija Vakat, odnosno NBS, jedini autentični politički predstavnik Bošnjaka na ovim prostorima. Demiri je istakao da će se posvetit ispunjenju datih predizbornih obećanja a takođe se najiskrenije nada da će se u skorije vrijeme ovdje okupit u još većem broju a da ce to biti stvaranje opštine Vitomirica.

Prisutne je najsrdačnije pozdravio i Abdurahman Zulji predsjednik Ujedinjene stranke Bošnjaka i najmlađi član Koalicije Vakat koji je čelnistvu i prisutnima takođe uputio čestitke povodom druge godišnjice ovog subjekta te poželio da ova sala i u buduće bude još više tijesna za sve one koji vole i podržavaju ovu stranku.

Mehmed Hamza iz Dragaša se najprije izvinio zbog kašnjenja na ovom skupu a potom poselamio sve prisutne i poželio puno sreće i uspjeha u daljem radu. On je posebno istakao da je ova stranka zajedno sa njenim predsjednikom učinila i čini mnogo za Bošnjake ovog kraja kao i da duboko vjeruje da će se ovaj trend i ubuduće nastaviti u korist nas Bošnjaka a na čemu će imat podršku cijele svebošnjačke
koalicije kojoj pripada i NBS.

Moderator skupa se potom zahvalio musafirima i svim govornicima te pozvao estradnog umjetnika Mirsada Taranisa da na jedan drugi i zabavniji način uveseljava prisutne koji su jedva dočekai i ovaj dio programa a koji je trajao sve do ponoći.

Sahit Kandić