U poslednjih mjesec dana Prizren se uveliko priprema za novu turističku sezonu. Na 17 lokacija u gradu se radi i gradi. Popravlja se kanalizacioni sistem, pokockavaju se ulice grada, radi se na osvetljavanju pojedinih ulica (nove bandere sa sijalicama), te gradi se novi most preko puta Prizrenske lige.

Ovaj stari grad godišnje u proseku, po riječima direktora direktorijata za ekonomski razvoj i turizam opštine Prizren, Shenda Kabashija, posjeti veliki broj turista sa Kosova i inostranstva a one glavne kulturno-sportsko-turističke manifestacije koje su zaštitni znak ovog grada su festival narodne muzike ,,Zambaku i Prizrenit“, čuveni festival dokumentarnog filma Dokufest, izložbe slika i starih fotografija u turskom kupatilu Hamamu te mnoge druge.

Shend Kabashi u u razgovoru za naš sajt ističe - ,,Ovo je novi direktorijat u opštini Prizren koji je tek godinu dana u funkciji i koji nudi profesionalne usluge našim građanima u administrativnim slučajevima ili po pitanju projekata. Sve te promjene koje građani prizrenske opštine vide su plod našeg rada i neka vrsta naše strategije koji će vremenom dati svoj proizvod, tj. cilj nam je modernizovati grad , spojiti staro i novo, grad-muzej i njegova modernizacija da bi se uljepšala slika našeg grada onima iz inostranstva koji ga posjećuju. Mi nismo koncentrisani samo na uljepšavanje samog grada, prioritet je i graditi i u našim prigradskim naseljima te selima oko opštine Prizren. Znači gradićemo i u Župi, Hasu i drugim mjestima koje imaju specifične karakteristike, ljepotu i običaje, kako bi vremenom mogli ojačati razvoj turizma i ekonomije na jugu Kosova. Uskoro očekujemo velike master-planove i projekte o turističkom i ekonomskom razvoju ovog područja.”

Recite nam koliko turista posjeti Prizren i okolinu u sezoni ili van nje?

Nažalost nemamo tačnu evidenciju godišnjih dolazaka turista u Prizren. Znamo da Prizren kao grad ima kapacitet što se prenoćišta tiče oko 500 ležajeva, što u velikim što u malim hotelima , no u planu je otvaranje tri turističko-informativna centra, tamo gdje nam dolaze najviše turista. Prizren kao najvažniji turistički centar, onda u okolini grada, Župa čije je sjedište selo Rečane sa okolnim selima, te Prevalac i Brezovica  i koje u svojoj  punudi imaju restorane sa domaćim specijalitetima, izvorskom vodom i ljepotama planina i čistog i planinskog vazduha, znači imaju kapacitete za razvoj seoskog turizma. Mjesto  Vrbnica koje se nalazi na granici sa republikom Albanijom takođe je  vrlo  značajno na našoj turističkoj mapi jer puno turista dolazi tamo gdje, takođe, imamo vrhunske hotele, hranu i gostoprimstvo.
Sva ta mjesta kao i sam grad Pruzren  nude odmor za pamćenje. U planu je da  već septembra mjeseca pri kraju ovogodišnje turističke sezone u ta tri info-turistička centra imamo tačan broj turista koji su posjetili našu opštinu. Nakon toga, a vjerujem da će to biti značajna cifra posjetilaca, gradićemo novu strategiju za sljedeću sezonu što se turista i gostiju našeg grada tiče, takođe, ističe Kabashi, ti centri će turistima i posjetiocima Prizrena nuditi usluge usmenim putem ili putem brošura i obavještenja gdje  npr. u Prizrenu ili okolini mogu prespavati, gdje mogu probati domaće specijalitete i drugo.

Uz pozdrav za vaše čitaoce i uz naravno zahvalnost što ste nas posjetili htio bih reći da svi oni koji se bave turizmom i koji imaju bilo kakve ponude pred ovogodišnju turističku sezonu mogu doći u našu kancelariju, možemo razgovarati te imamo i fond uz koji bi mogli zajednički investirati za dobrobit razvoja ekonomije i turizma opštine Prizren. Građani opštine Prizren, znači oni iskreni investitori, imaju mogućnosti da, što se tiče ekonomskog razvoja, uz pravilnu investiciju i profitiraju.

Razgovor vodio Vinetu Ganić