Ćemailj S. Smailji: Ako je ovaj popis pitanje biološkog opstanka bošnjačke zajednice na Kosovu onda, i pored učinjeninh nepravdi, za vrijeme popisa ni jedna strijela unutar zajednice ne smije krenuti prema nijednoj ličnosti ili grupaciji…

Šta očekujete od popisa?
 
Ćemailj S. Smailji: Prvo da izrazim svoju zahvalnost što ste me previlegovali da preko ovog intervjua dam svoj doprinos  u pogledu popisa koji je u toku. Takođe koristim priliku da pohvalim vaš doprinos tim aktivnostima, jer popis je od presudne važnosti za bošnjačku zajednicu.
 
Popis koji je u toku, od prvorazrednog je značaja za Bošnjakinje i Bošnjake Kosova. Održava se poslije 30 godina, u uslovima kada su se od identiteta Musliman, prvo Ustavnim okvirom a zatim i Ustavom Republike Kosova verifikovane kao nevećinske zajednice na Kosovu, bošnjačka i goranska. Ipak optimista sam i očekujem podršku popisa od stanovništva bošnjačke zajednice, kojim će se potvrditi neprikosnovena prava ove zajednice ugrađena u mnogim propisima, kao i Ustavu Republike Kosova. Čak, cjeneći zrelost zajednice kojoj pripadam, moguće je ne samo potvrđivanje osnova za neprikosnovena prava prema Ustavnom okviru i Ustavu Republike Kosova (pogotovo broj stanovnika), već i njihovo uvećavanje u odnosu na ostale nevećinske zajednice.
Zadržaćemo ubjedljivo, predviđen prema najvišim zakonskim aktima Republike Kosova, rang treće nevećinske zajednice prema broju stanovnika na Kosovu, a sa novim ljudima koji će nas ubuduće predstavljati i suštinski ubjediti nevećinske zajednice, koje se kite pojedinim uskraćenim pravima bošnjačkoj zajednici, da nam je prema participiciji kao trećoj zajednici na Kosovu potreban pravedan paritet u okviru nevećinski zajednica. To bošnjačka zajednica zaslužuje a svoji optimizam izražavam i zbog zaista adekvatnog angažovanja bošnjačkih NVO u pogledu popisa, web stranica, pogotovo vaše, kao i početnih signala da su toga sve više svjesni i politički lideri.
Takvim razumjevanjem odgovornosti, sa daljim profilisanjem političkog djelovanja, povećavaju se šanse za snaženje duhovnih, kulturnih i ekonomskih veza Bošnjaka sa većinskom i drugim nevećinskim zajednicama na Kosovu, kao i regionalno na etničkim prostorima gdje žive Bošnjaci. Sа оčuvanjem nacionalnog identiteta otvara se širi prostor za jačanje postojećih i generisanje novih civilizacijskih uspona.
Bošnjačko stanovništvo shvata da od rezultata na popisu zavise njihova prava, pa pogotovo poslije političkih prestrojavanja sa pojavom novih političkih subjekata, a u starim sa kadrovskim preoblikovanjem, budi se svijest Bošnjaka da sa popisom osiguraju svoju perspektivu. Nekom studijom treba sagledati da se i strateški neutrališu, procesi asimilacije, kao i razrađeni drugi procesi na povećanje procenta participacije drugih zajednica u vlasti na Kosovu, preko Bošnjaka (što ne bi bilo prvi put), koji bi se popisali pogotovo kao predstavnici drugih zajednica. Ipak zbog nivoa razumjevanja šta znači popis, procenat popisanih Bošnjaka neće biti manji od procenjenog prilikom utvrđivanja participacije u vlasti u Ustavu Republike Kosova i drugim propisima.
Sigurno će te poštovane Bošnjakinje i Bošnjaci dio svog nacionalnog identiteta, na ovom popisu u najmanjem broju nego ikada priklanjati drugim zajednicama, zato što najviše prava dobijate, ako se popišete ono što jeste. Razlog ovakvom mom apelu leži u tome što ste se sa postavljanjem kamena temeljca uzdigli noseće stubove drzavnosti Kosova i time izborili za neprikosnovena prava u skoro svim sferama, koja su ugrađena u Ustavu Republike Kosova, koja su precizirana iz svih sfera života u 12 od ukupno 15 članova, posebno Zakonom br. 03/L-047 O promovisanju i zaštiti prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo.
Videćete pošto ste po kriterijumima pripadnosti Bošnjaci, koliki ste dobitnici, ako olovkom kada vam dođu popisivači to potvrdite, a da bi vam ponudio još neke fakte za takvo odlučivanje, potrudite se da ove moje tvrdnje proverite klikom na sledecu adrese: Prava-manjina-Kosova/1479  
Prava-manjina-Kosova/1477
Zato sam na forumu info-ks.net-a i ja uz vašu podršku otvorio temu: PODRŽIMO INICIJATIVU: SVI ZAJEDNO NA POPISU, gdje sam sa nekim osvrtima, a povodom zajedničkog djelovanja oko popisa prisutan i na ostalim web stranicama, koje se bave problematikom bošnjačke zajednice na Kosovu. Zato, ako vam strpljenje dozvoljava, pogledajte klikom na link, pa se bliže upoznajte sa problematikom koja je blizu dva mjeseca najozbiljnija tema.
 
Kako ocjenujete rad političkih stranaka i NVO sektora u vezi popisa?
 
Ćemailj S. Smailji: Sa pravom se zbog političkog kadrovskog prestrojavanja u partijama gdje više od deceniju nije bilo promjena očekuju, u narednim dešavanjima, mnoge korekcije u političkom djelovanju, pa najverovatnije, poslije izvjesnog vremena, nema govora da se dogodi da Bošnjaci: 1) nemaju svoj jezik na listiću,
2) biti bez člana u centralnoj popisnoj komisiji i komisijama ili na opštinskom nivou kao na primjer u Prizrenu,
3) biti rangirani kao četvrta zajednica (kako možemo kriviti druge kada su naši dosadašnji predstavnici zanemarili važnu činjenicu da nisu smijeli da dozvole da prema Zakonom br. 03/L-047, O promovisanju i zaštiti prava zajednica i njihovih pripadnika u Republici Kosovo, budemo četvrti, kada smo prema svim parametrima ubjedljivo treća zajednica (vidi član 1.4 pomenutog zakon) i
4) a nažalost na centralnom nivou biti svrstavana u mnogim statističkim prikazima, pod ostale zajednice (albanska, srpska i turska, a zatim ostale zajednice).

Lično sam svoju zabrinutost iskazivao pravovremeno ali nije bilo sluha od onih koji možda nisu imali vremena da se izbore za ono što po potencijalima kao ubjedljivo najveća nesrpska nevećinska zajednica zaslužujemo, ali nam dio koriste druge zajednice.

Što se NVO sektora tiče, u granicama finansijskih mogućnosti, bili su izvanredni u pogledu pripreme stanovništva za popis, čime su indirektno uticali i na ostale segmente (pored političkog faktora na intelektualnu elitu, medije...). Vjerujem da će se nastaviti delovanje ovog sektora u istom smjeru i poslije popisa, koji sve više i u korektivnoj funkciji ostalih segmenata zajednice, pogotovo u procesu preoblikovanja djelovanja zajednice, da postane i suštinski treća zajednica na Kosovu, pošto po svim parametrima to zaslužuje.
Zato se pravom očekuje doprinos NVO sektora na implementaciji mnogih neprikosnovenih prava, pogotovo da sa formiranjem opština u regijama u kojima je bošnjačka zajednica većinska, i ova zajednica se nađe na mapi opština poslije 38 opština u Republici Kosova.Ubeđen sam da se profiliše ovaj sektor da svoje potencijale podredi najvažnijem cilju poslije popisa, a to je formiranju opština, čime će rehabilitovati svoje djelovanje, koje nije bilo na nivou. S obzirom da je bilo napora mnogih dobronamjernih, a i napora moje malenkosti, pogotovo kada se radi o NVO sektoru, pa sa ponosom ističem svoja očekivanja da nastavimo saradnju, na korektan način, što se može sagledati ako vam nešto znači uloga NVO sektora u inicijativama za dobijanje opština, da se blize upoznajte klikom na slijedeću adresu dijaspora-bk.de/forum.
Unaprijed naznačenom veliku ulogu imaju i mediji, pa se nadam da će se na vas ugledati da informisanje bude ne prema narudžbi već prema potrebi zajednice za javo-transparentno i otvoreno informisanje.
 
Da li ste upoznati sa nedostacima oko priprema za popis i koje su ako ih ima?
 
Ćemailj S. Smailji: Veoma sam upoznat, pa pošto sam već izneo propuste koji su produkt nedovoljne aktivnosti, pogotovo političkog faktora u dosadašnjem djelovanju, vodeći se svom odgovornom pristupu ovom najvažnijem pitanju zadnjih decenija u ovom momentu svoj doprinos eliminisanju propusta ubuduće, predlažem:
1) politicko djelovanje bošnjačkih stranaka na Kosovu bude dosledno u duhu izvornog jedinstva, kao nosioca aktivnosti usvojenih konsenzusom,
2) ni jedna strijela unutar zajednice ne smije krenuti prema nijednoj ličnosti ili grupaciji.
3) na nekom okruglom stolu ili debati, koju bi organizovali iz NVO sektora (svaka čast njihovom dosadašnjem doprinosu), gdje bi se pozvali svi politički subjekti iz bošnjačke zajednice, da dogovore platformu, gdje bi njen osnov bio da se ubjedi javnost, kako prevazići nastala dešavanja i jedinstvenim nastupom i bez stranačkih sujeta, podići motivaciju, snagu i vjeru svakog Bošnjaka za najveće pobjede do sada, a to su popis, koji je u toku, i formiranju opstina, i
4) pored političkih subjekata sa ostalim segmentima, modelirati, kao što sam već izneo, sistemom koncentracionih krugova u podjeli aktivnosti na rješavanju goručih pitanja, gdje bi se došlo do svakog Bošnjaka na prostorima Kosova.

To je pristup koji, uz medijsku promociju, posebno reorganizacijom i osposobljavanjem medija, posebno servisa na bosanskom pri RTK, daje daleko veću snagu i pouzdanje običnom čovjeku od svih masovninh okupljanja i promocija.

Kakav je Vaš stav o tome što Bošnjaci Kosova nemaju člana popisne komisije na centralnom nivou i u opštini Prizren?
 
Ćemailj S. Smailji: Po meni to je nedopustivo. Ta  NEPOŽELJNA ČINJENICA, tvrdim da je rezultat jednog paradoksa, da najodgovorniji za ove propuste, umjesto da trče ka jedinstvu koje bi nas branilo od tako grubih propusta, oni trče u zagrljaj onima koji ih koriste kao monetu za potkusirivanje i svkodnevno nam serviraju loča dešavanja. Time se u većini situacija, kao u slučaju članstva u centralnoj popisnoj komisiji, dirigovanje prepušta manjim zajednicama od bošnjačke, kojoj ostaju samo propusti.
Umjesto da glavni akteri ovakvih nepoželjnih dešavanja koriste poluge vlasti da se takva dešavanja eliminišu, oni uticajem na pojedine medije, pažnju bošnjačke javnosti cijelo vrijeme skreću sa suštine da je učinjen propust koji je direktno uperen protiv građana bošnjačke zajednice.
I meni nije svejedno da to prećutim i djelujem onako kako nalaže moja odgovornost, a ne onako kako bi od mene očekivali akteri propusta. Ne mogu preko scenarija gubljenja perspektive budućih generacija, ne ulazeći da li je po sredi pasivnost (ili namera) ljudi iz najbliže okoline, kada znam da su ti scenariji nedostojni života stanovnistva bošnjačke zajednice.
Zato ću uvijek uticati da se prekine ta nesretna spirala ponavljanja generacijskih zabluda i grešaka. Nevjerovatno kako neki ljudi ne shvataju te zablude i greške, a da uopšte ne promisle što to u takvim životnim okolnostima znači za bošnjačku zajednicu.
I ovom prilikom ističem da je moj odnos prema negativnim dešavanjima samo da isticanjem odgovornosti, analizama stanja i sličnim naporima izvuku pouke i dogodi nekakva promjena na bolje.
 
Ubjeđen sam da će i pored propusta sa članstvom u centralnoj kao i popisnoj komisiji opštine Prizren, stanovnistvo bošnjačke zajednice razumjeti potrebu za popisivanjem. U tom smislu spremno je da preko uspjeha na popisu izađe iz položaja žrtve koji nije produktivan i da na pošten način odmah iza popisa zahtjeva mnoge promjene, kako bi sudbina bošnjačke zajednice na Kosovu imala jasnu perspektivu.
 
Zato ću uvjek na napred naznačeno uticati i učestvovati da se prekine ta nesretna spirala ponavljanja generacijskih zabluda i grešaka.

Na kraju Bošnjakinje i Bošnjaci,

Pri izjašnjavanju na popisu sa onim što jeste, nije to samo vaš glas. Time preko nacionalnog identiteta,valorizujete još jednom svoju građansku hrabrost da ojačate nit Bošnjaštva.

Odlučite pozitivno, jer u suprotnom dovodi se u pitanje i biološki opstanak bošnjačke zajednice na Kosovu.

Ako je ovaj popis pitanje biološkog opstanka bošnjačke zajednice na Kosovu, onda i pored učinjeninh nepravdi, za vrijeme popisa ni jedna strijela unutar zajednice ne smije krenuti prema nijednoj ličnosti ili grupaciji…