Ovih dana je izašao novi broj jedinog nezavisnog magazina na bosanskom jeziku „Alem“. Ovaj periodični magazin sa svojim 183 brojem proslavio je 10 godina  uspješnog rada i postojanja.

Magazin u ovom broju tretira pretežno proces popisa stanovništva, koji će trajati od 1. do 15. aprila, dok između ostalog, možete pročitati prve novinarske priče od budućih novinarki koji su pohađali novinarski kurs u trajanju od šest mjeseci.


Novinarski kurs je pohađalo 25 djevojaka iz Župe, Podgora i Prizrena i po riječima njihovih predavača, protekao je veoma uspješno.
Projekat realizira NVO ,,Equality“, u saradnji sa KFOS-om. Neki od tekstova isttiču različite aktuelnosti iz života, rada i opstanka u regionu Župe, gdje živi najveći procenat Bošnjaka na Kosovu.

 

Pomenućemo samo neke od naslova:
„Pripreme za tradicionalnu sunet-svadbu u Gornjem Ljubinju“, „Zelena agenda u dolini Župe“, „Običaji i tradicija – obilježje jednog naroda“ i mnogi drugi.
Dakle, pravo novinarsko ,,osvježenje“ na stranicama našeg jedinog lista na bosanskom na Kosovu.
Uz primjerak koji košta samo 1 euro, u jubilarnom broju, če svaki čitalac dobiti DVD sa predavanjem poznatog bošnjačkog filozofa i mislioca, akademika Ferida Muhića, na temu: ,,Bošnjaci - nacionalni identitet i izazovi danas“.

Prodajna mjesta na kojima možete kupiti vaš omiljeni list:
 
Prizren (kiosci kod pekare ,,Aurora“, centar grada (Atom-1, Atom-2, Red bull...)
Rečanu (kiosk Džemalja Miftarija),
Vitomirica (kiosk u centru).

Vaš pravi izbor, vaš ,,Alem“.

Pripremio: Vinetu Ganić