Nizom manisfestacija i predavanja u četvrtak je u Prizrenu obeljezen Međunarodni dan borbe protivu tuberkulozoe. U prostorijama regionalne biblioteke održano je predavanje za učenike srednjih škola na temu  tuberkuloze. Sa druge strane u institutu za javno zdravstvo održana je regionalna konferencija posvećena ovoj zaraznoj bolesti koja je, na žalost, i dalje prisutna na ovim prostorima a u prošlosti odnosila mnoge živote.

Čulo se da ovaj institutucija radi na dva kolosjeka. Prvi da do 2015. što više smanji broj oboljelih od tuberkuloze na sto hiljada stanovnika, a druga je STOP tuberkulozi i prepolovljenje broja mrtvih od ove bolesti.

“U vezi ove bolesti organizovali smo više aktivnostosti sa ciljem podizanja svijesti i skretanje pažnje javnosti na ovu bolest. Imamo dva cilja. Prvi da do 2015. što više smanjimo broj oboljelih od tuberkuloze na sto hiljada stanovnika, a drugi je STOP tuberkulozi i prepolovljenje broja mrtvih od ove bolesti” – izjavila je novinarima Nulishaha Hulaj direktor ovog institute u Prizrenu, dodajući da je omogućeno testiranje na tuberkolozu na Institutu za javno zdravlje u Prizrenu, konkretno u laboratoriji za mikrobiologiju.

Njen kolega Nikolin Martini iz susjednog Kuksa u Republici Albaniji, koji je između ostalih prisustvovao ovom skupu, podsjetio je i da u njegovom gradu, od Prizrena udaljenog 40-ak kilometara još ima veliki broj bolesnih od tuberkuloze te da treba zajednicki raditi na njenom iskorijenjivanju.

“Poznato je da je tuberkiloza jako opasna i danas sam govorio o zdravlju ljudi ma gdje oni živjeli u svijetu. Govorio sam i o nacionalnom planu protivu tuberkuloze u Albaniji počevsi od dijagnoze do izlijecenja."

“Imajuci u vidu da je Kuks zona sa brojem oboljelih od tuberkuloze sličan Prizrenu, znači dosta veliki broj slučajeva, zato naša saradnja mora biti bolja kako bi borba protivu tuberkuloze bila efikasnija” – zaključuje gospodin Martini.

Tokom prošle 2010. godine, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdarvlje u Prizrenu  na sto hiljada stanovnika prizrenskog regiona od tuberkuloze je oboljelo njih 29, dakle oko 150 ukupno.