NVO "Equality", u sklopu svojih aktivnosti realizuje projekat o novinarstvu, pod pokroviteljstvom "SOROS", koji je počeo sa radom 15. oktobra 2010. godine i trajaće do juna mjeseca tekuće godine. Predstavljamo vam jednog od perspektivnijih učesnika tog kursa...


"Ja sam Nermina Birdaini, učenica sam trinaestog razreda srednje medicinske škole "Lucijano Matroni" u Prizrenu, smjer farmaceutski tehničar. Imam 19 godina i pored svega onoga što učimo u Medicinskoj školi o tom smjeru koji sam izabrala, oduvijek me je privlačila i žurnalistika. Zato sam sa velikim oduševljenjem prihvatila učešće na ovom kursu te jednostavno sam se htjela oprobati i u toj oblasti.

Recite nam nešto o samom kursu? Negdje ste na polovini predavanja, da li ste posjetili neku novinsku agenciju, TV studio ili možda radio-stanicu?
Da, upravo tako. Na polovini smo ovog novinarskog kursa koji napreduje veoma dobro. Nas je 25 djevojaka iz Prizrena, Župe i Podgore. Okupljamo se jednom nedjeljno (subotom) u prostorijama NVO "Equality" u Rečanu, imamo dobre profesore, družimo se i fino nam je. Prije mjesec dana bile smo u Prištini gdje smo posjetile štampariju čuvenog kosovskog dnevnog lista "Koha Ditore", te upoznale puno novinara koji su nas uputili u tajne novinarstva. Međutim, to nije sve. U budućnosti se priprema još jedna posjeta Prištini gdje ćemo najvjerovatnije posjetiti RTK, program na bosanskom jeziku koji realizije gospođa Nadira Avdić Vllasi od koje smo puno naučili. Što se tiče mojih koleginica one su veoma zainteresirane, brzo uče, tako da vjerujem da će ova generacija u što skorije vrijeme dostojno prezentovati bošnjačku školu novinarstva, naročito ovo važi za one koleginice koje budu trajno prihvatile ovaj zanimljiv posao. Svaka od nas je napravila po jedan intervju, reportažu ili tekst o svakodnevnom životu naših Bošnjaka koji žive na Kosovu, a vezan je za ovo naše početno iskustvo u novinarstvu, tako da će se svi čitaoci našeg jedinog magazina na bosanskom jeziku, na Kosovu - "Alem" koji upravo izlazi ovih dana, uvjeriti u naše kvalitete čitajući naše tekstove.

Koliko su žene u Župi i Prizrenu zainteresirane za popis stanovništva na Kosovu?
Moje mišljenje je da su žene u Župi i Prizrenu zainteresirane za popis. (Upravo smo imale par radionica gdje su prisustvovale žene Župe, pretežno iz Rečana), a predavači su bile Nadira Avdić Vllasi i Senada Sagdati. Smatram da će 90 posto stanovništva u Župi izaći na popis i izjasniti se kao Bošnjaci.

Poruka čitaocima?
Poručila bih našim ženama i djevojkama u Župi i Prizrenu da se što više školuju, da se ne udaju mlade (smjeh), što se uglavnom dešava u posljednje vrijeme u bošnjačkim sredinama. Mi, srednjoškolke vidimo i preko ovog kursa da možemo napredovati u životu, kao i da pored, recimo diplome o završenoj srednjoj medicinskoj školi, možemo imati i diplomu novinara. Eto, otvaraju se nove mogućnosti za mlade ljude na Kosovu. Ne moraju ići vani na studije već imamo i svoje fakultete, na svom bosanskom jeziku. Edukativni fakultet u Prizrenu, te Biznis-fakultet u Peći itd. Znači da i mi Bošnjaci na Kosovu imamo perspektive što se školovanja tiče.

Razgovor vodio Vinetu Ganić