U okviru saradnje i umrežavanja radia Omege-3 u KOSMA mrežu-Udruženja radio stanica Kosova koje program emituju na srpskom jeziku, zvaničnici IREX-a na čelu sa direktorom Andrewom Claytonom, USAID-a, američke ambasade i Kosme posjetili su staf ovog prizrenskog radija koji program emituje na bosanskom jeziku i uručili Komrex, mobilni uređaj.

Gosti su u razgovoru  sa direktorom Ramčetom Kasijem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa, Raifom Kasijem, istakli važnost umrežavanja radio stanica koje emituju program na istim, ili sličnim jezicima, u cilju što bržeg i efikasnijeg plasiranja svakodnevnih događaja putem radio valovne mreže najbržim putem slušaocima na Kosovu i šire.

Komrex - mobilni uređaj je donacija organizacije za podršku i jačanja manjinskih medija na Kosovu-IREX, s kojim ovaj radio uvršćava u najsavremenije na Kosovu. Uređaj pruža mogućnost da se novinari u svakom trenutku mogu uključiti u programe svake radio stanice, članice kosovske radiodifuzne mreze KOSMA i obrnuto, u program radia Omege-3.

Mobilni uređaj također pruža mogućnost javljanja novinara sa terena sa bilo koje tačke zemljine kugle u direktne programe navedenih stanica, naravno, i mogućnost direktnih prenošenja raznih sjednica i događaja.
“Cilj naše pomoći je spajanje radio stanica na Kosovu koje imaju isti ili sličan jezik”, kazao je  Andrew Clayton, direkor IREX-a.

Andrew je medijski stručnjak koji je proveo rano radni život u  BBC-u, počevši kao pripravnik u afričkom servisu i završio kao zamjenik urednika programa o aktuelnostima-Panorama. Radio je i kao nezavisni producent i kao glavni urednik u Financial Times televiziji u 1990. Prije nego se pridružio IREX-u s punim radnim vremenom bio je konsultant razvoja medija na Balkanu. Diplomirao je savremenu histroju na Queen's College, Oxfordu.



Zvaničnica USAID-a Danielle Spinard  je, izrazivši zadovoljstvo posjetom  kolegijuma radia Omege-3, kazala da njena “organizacija posebno podražava neovisne medije na Kosovu, kakav je radio Omega-3”.



“Ovo je dobar korak koji će služiti za unaprijeđivanje naše djelatnosti koja je usko vezana za opstanak naše zajednice”, kazao je direktor radia Omege-3 Ramče Kasi.



Predsjednik Upravnog odbora KOSMA mreže – Darko Dimitrijević j istakao da Kosma želi da se pored  hronike iz srpske zajednice bavi i događajima iz bošnjačke i drugih zajednica.