Danas je u Rečanu u organizaciji NVO “Equality“ organizovana radionica povodom predstojećeg popisa na Kosovu.

Radionicu, na kojoj je prisustvovalo oko 40 žena iz regiona Župe, otvorila je Nadira Avdić-Vllasi koja je u uvodnom izlaganju rekla da se bošnjačka zajednica danas suočava sa mnogim problemima.

“Mene, kao i sve naše građane interesuje kako ćemo proći na predstojećem popisu i koliko će na kraju ispasti da nas ima. Najvažnije je da izađemo na popis i budemo ono što jesmo, Bošnjaci“, istakla je ona.

Senada Sagdati, je ispred organizatora radionice NVO “Equality“ rekla da je u toku realizacija projekta “Podizanje nacionalne svijesti kod žena i djevojaka u regionu Župe i Gore“ koji za cilj ima animiranja cjelokupnog bošnjačkog i goranskog stanovništva da se slobodno i demokratski izjasni o svom nacionalnom opredjeljenju tokom predstojećeg popisa na Kosovu.

“Danas smo započeli sa jednom od radionica gdje se okupio veliki broj žena i djevojaka iz Župe koje su vrlo zainteresirane u vezi predstojećeg popisa. Ovakvih radionica, koje je finansijski pomogla Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) će biti i u drugim selima Župe i Gore, kao i u Prizrenu. Nadam se da će ove naša aktivnosti uticati na podizanje nacionalne svijesti u ovim sredinama i da se ljudi na popisu izjasne onako kako se osjećaju. Znamo da smo Bošnjaci islamske vjeroispovesti, da govorimo bosanskim jezikom te da nam je vjekovima bilo uskraćeno pravo da se izjasnimo ko smo i šta smo i da je ovo jedinstvena prilika za sve nas da to i uradimo“, rekla je Senada Sagdati za naš portal.

Na sljedećoj radionici koja će se održati u Prizrenu predavač će biti akademik Ferid Muhić, koji živi i radi u Skoplju.

Vinetu Ganić