Međunarodni praznik žena  8. mart obilježava se danas i u prizrenskoj opštini. Prohladno  je vrijeme pa je u prijepodnevnim satima bilo malo svijeta u gradu. Veća frekvencija se očekuje u popodnevnim satima kada se, shodno tradiciji, očekuje da džentlmeni svoje izabranice izvedu negde duž Bistrice na putu prema Prevalcu gdje je u poslijeratnom periodu izgrađeno više desetina luksuznih restorana. I predstavnici nekih političkih partija najavili su okupljanje foruma žena.

Pripreme za ovaj dan počele su nekoliko dana ranije. Istina, nema preprodavaca na ulicama, jer inspekcija radi svoj posao, ali su zato pijace a  pogotovu  megamarketi dobro snabdeveni prirodnim cvećem, slikama i raznim đakonijama za ovaj dan. Megamarketi, a ovdje ih ima četiri, su sinoć bili prepuni kupaca svih uzrasta.

Nadležni iz  SO, škola i ostalih organizacija su ženama čestitali praznik, ali nije organizaovana ni jedna zvanična manifestacija ovim povodom. Iskoristili su priliku da im juče, na dan učitelja, čestitaju praznik.

Povodom stote godišnjice međunarodnog dana žena 8. marta, regionalni centar OEBS-a u Prizrenu, u saradnji sa opštinama i nevladinim organizacijama, organizuje danas niz radionica sa ciljem promovisanja prava žena.

Radionice u Dragašu, Prizrenu i Suvoj Reci usredsređene su na ravnopravnost rodnih pitanja, nasilja u porodici i pristupu obrazovanju i uslugama.

U prizrenskom naselju “Novi život” u podne je započeo sastanak koji će, kako je saopšteno iz ove organiziacije, biti iskorišćen za pregled međunarodnih i lokalnih standarda za zaštitu prava žena. Diskutovaće se i o važnosti obrazovanja za djecu koja pripadaju romskoj, aškaliskoj i egipćanskoj zajednici.
 
U Suvoj Reci će ispitati situaciju žena u ovoj opštini u proteklih deset godina.

Radionicama će prisustvovati predstavnici opština kao i predstavnici civilnog društva i žene aktivistkinje iz svih zajednica.

Inače, na prvi pogled položaj žene se ovdje dosta izmjenio. Primjetan je broj pripadnica lepšeg pola u uniformama Kosovske policije, u lokalnoj skupštini 30-ak procenata odbornika su žene.

Od nedavno na čelu jedne novoosnovane bošnjačke stranke je žena što je do samo pre par godina bilo nezamislivo. 

Ipak, žene ističu da su još uvijek na margini društva, da je i pored napretka primjetan tradicionalni odnos prema njima. To ilustruju podatkom da su više od polovinu  nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje pripadnice lepšeg pola, statistički podaci iz policije ukazuju na povećan broj porodičnog nasilja gdje su žene najčešće žrtve.

Od 15-ak direktora opštinskih direktorijata - samo je jedna žena.