U sklopu kratkoročnih planova u opštinskom direktorijatu za poljopriverdu u Prizrenu planiraju da tokom ove godine otvore srednju poljoprivrednu školu i agrarni centar. Kao tvrde oni su za ovo ranije dobili zeleno svijetlo i podršku od ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u predhodnom sazivu Vlade Kosova Envera Hoxhaja i njegovog kolege iz ministarstva za poljopriverdu Brelanda Stavilecija.

“Po sezonama i vegetativnim periodima imamo projekte. To su isti projekti koje smo realizovali u predhodnim godinama , ali i nekoliko novih koje ćemo realizovati u narednom periodu. Treba nam malo ljudi i malo novca kako bi projekat priveli kraju. Imamo volju i radili smo na stvaranju kadra”  - kaže Alismet Çoçaj, direktor opštinskog direktorijata za poljopriverdu i nastavlja.
 
“Vršimo pripreme kako bi smo oformili agrarni centar, ali imamo i drugi zahtjev jer poljoprivredu bez poljoprivredne škole ne ide. U saradnji sa ministarstvom za obrazovanje a na zahtjev ministra za poljoprivredu koji je i u ovoj vladi ostao isti namjeravamo da otvorimo i školu i agrarni centar“.
 
Direktor Çoçaj podsjeća da Prizren ima izvanrednih uslova za poljopriverdu koja je posljednjih godina dosta zapostavljena zbog aktuelnih trendova. Veliki broj površina ostaje neobrađen. Sa druge strane enormno raste cijena hrane a građani se žale zbog toga. Zato su potrebni profesionalni poljopriverdnici koji bi podigli svijest o značaju poljoprivrede, ratari ponovo obrađivali svoja imanja i obogatili ovdašnje pijace a time i smanjili cijenu hrane.
 
“Zanat se može steći, ali škola je mjesto gdje se može edukovati iz poljopriverde mnogo više nego u familiji.  Žetva je samo jedan segment i zato se kadrovi moraju pripremiti i za ovaj jedan od najvažnijih radova u poljopriverdi tokom cijele godine. Da ne govorimo o stočarstvu i ostalim poljoprivrednim granama”  – završava direktor Çoçaj.
 
U ovom direktorijatu kažu da privode kraju pripreme za proljećnu setvu koja treba da uslijedi nakon poboljšaja vremenskih prilika. Sadnja kukuruza, najčešće poljopriverdne kulture u ovom periodu kao i povrća je na pragu.  Apeluju na poljopriverdnike da povedu računa na prehranjivanju jesenih useva kao i zimskom prskanju voćnjaka.