U prizrenskom centru za prevaspitavanje koji je sa istim centrima na Kosovu počeo sa radom 2004. iz godine u godinu imaju sve više posla sa maloljetnim prestupnicima i njihovom reintegracijom.


Direktor ovog centra Nuhi Bitiqi kaže da su tokom protekle 2010. imali 141 slucaj gdje su maloletnici prekršili zakon, počevši od nanošenja teških tjelesnih povreda do krađa.

Od 141-og  lica  koje je imalo problema sa zakonom  39 su počinili krivična djela nanošenje lakših tjelesnih povreda a teških krađa 28. Međutim, ono što je najuznemiravajuće jeste činjenica da raste   broj adoelscenata i maloljetnika koji pohađaju osnovnu i srednju školu a krše zakon.

Bitiqi kaže da je tokom prošle godine zabilježeno 14 slučajeva kontakta  sa pištoljima  u školi od strane maloljetnika. To je povecanje u odnosu na perdhodnu 2009. za 10 slucajeva

“Realno taj broj je jako uznemiravajući. Zato obavezuje ne samo nas nego i institucije koje se bave sa problemima ovog uzrasta da se mobilišemo i udružimo sa roditeljima, školama i svim ostalim institucijama pošto je ovaj broj izuzetno veliki u odnosu na druga kažnjiva djela“, kaže Bitiqi dodajući da su provjerom po školama zabilježili veliki broj izostanaka učenika i njihovo prisustvo na  ulicama i raznoraznim lokalima. Zabilježen je i poveći broj učenika koji nije završio ni osnovnu školu nego je napustio upravo zbog pomenutih razloga.

Nakon rata policija Kosova je u više navrata izvjestila o upotrebi hladnog oružja, bokseva i noževa do  vatrenog oružja od strane učenika osnovnih i srednjih škola, dakle maloljetnika i to ne samo u Prizrenu nego i na teritoriji cjelog regiona, počevši od osnovne škole Isa Boletini u Orahovcu  do osnovne škole u selu Domanek u Mališevu. Posljednji incident desio se u srednješkolskom centru Skender Luarasi u Suvoj Reci kada je jedan učenik uzeo vazdušni pištolj sa okvirom od sedam metaka.

“Oni sami mogu biti žrtve vrlo nepovoljnih događaja po njih lično  ili njihovu okolinu ali trenutno nisu svjesni toga. Zato apelujem na javnost, roditelje, škole i sve institucije koje imaju dodira sa nepunoljetnima i adolescentima da rade svoj posao kako bi se izbjegli ovakvi a možda i teži slučajevi“, završava Bitiqi.

Posljednjih desetak godina često je na javnim skupovima isticana zabrinutost zbog povećanja nasilja u školama. Instaliranje kamera u nekoliko škola, kako se tvrdi u policiji, polako daje pozitivne efekte, ali je ova negativna pojava na žalost i dalje dosta prisutna.

R. Alija