Za kontrolore i popisivače predstojećeg popisa stanovnistva u prizrenskoj opštini vlada veliko interesovanje. Za jedno mjesto javlja se i po nekoliko njih, među njima veliki broj onih sa fakultetskim diplomama i to iz redova svih zajednica. Predsjednik opštine, istovremeno i predsjednik opštinske popisne komisije Ramadan Muja kaže da su oni već počeli sa izborom onih koji će vršiti popis, ali i onih koji će ih nadgledati.

“Danas smo počeli razgovore o kandidatima koji su konkurisali za kontrolore pošto se prijavio veliki broj kandidata. Od tog broja izdvojili smo 140 kandidata kako je navedeno u uputstvu, dakle duplo više od onih koji će biti izabrani. Znači od 140 biće izabrani njih 70 za kontrolore popisa u prizrenskoj opštini” – kaže predsjednik Muja,  dodajući da su oni shodno zahtjevu Centralne popisne komisije raspisali konkurs i za popisivače.
 
“406 popisivača funkcionisaće i biće angažovano na popisu stanovnistva, imovine i stanova”, rekao je Muja.
 
Predsjednik Muja podsjeća da je za popis što od vlade Kosova, što od  donatora obezbjeđeno 12 miliona eura. Popis će pokazati mnogo toga, između ostalog i koliki će biti opštinski budžet.
 
“Građani neznaju koliki je budžet i kako mi dobijamo budžet iz konsolidovanog budžeta Kosova. Ali, mi iz centralnog budžeta do sada dobijamo novac za 240 hiljada stanovnika. Verujem da ćemo nakon ovog popisa imati veći broj stanovnika a time i veći budžet. Na kraju krajeva znaće se i ostala struktura građana, računajući i nacionalna”.
 
Podsjetimo, Bošnjaci i Romi nemaju člana opštinske popisne komisije što izaziva velike reakcije. I pored javnog apela bošnjačkih političkih predstavnika na sjednici skupštine SO da se imenuje član, to nije učinjeno.
 
Popis stanovništva, imovine i stanova počinje 1. i trajaće do 15. aprila ove godine. Predsjednik Muja stoga apeluje na sve stanovnika da budu oprezni prilikom davanja informacija popisivačima počevši od ličnih do onih o imovini.