Kao što je kosovska javnost tekom prošle godine upoznata, predstavnici kosovskih institucija izrazili su spremnost da i zvanično započnu ispunjavanje dodatnih kriterijuma kako bi Kosovo do kraja 2011. dobilo viznu liberalizaciju, i da “njegovi  građani prestanu biti zatvoreni u getou bez slobode kretanja koje se naziva Kosovo“.


Kosovski zvaničnici su  izjavljivali da je riječ je o Zakonu o readmisiji, Strategiji za integraciju i Zakonu o planu djelovanja. Zapadne zemlje smatraju da ispunjavanja standrda u vladavini i borba protivu korupcije je na prvom mjestu.

Naravno, strpljenje građana se troši i ističu da su osuđeni da žive u, takozvanom balkanskom getou, zato “što se nalaze”, kako su istakli,  "u jednoj državi koja se zove Kosovo".

“S kosovskim dokumentima može se trenutno putovati samo u četiri zemlje svijeta, u ostalima imamo potrebu za vizom, ili za posebnom dokumentacijom strogih kriterija, ne računajući troškove izdavanja viza”,  kaže Ridvan Shala, neovisni intelektualac iz Prizrena.

“To je politički problem. Vi znate da pet europske zemlje nisu priznale neovisnost Kosova, i te zemlje nas Kosovare drže u jednom zatvorenom getou i svrstavaju Kosovo u najdiskriminisaniju zemlju svijeta”, smatra pedesetogodišnji Jahir Slihu, izrazivši nadu da će “nova vlada ubrzati proces vizne liberalizacije”.

Sljedeći naš sagovornik Sami Berisha, kaže: “Kosovo je ušlo u jednu novu fazu u procesu europske integracije”.

“Smatram da je to  pozitivno, ali je isto tako nemoguće da se ubrza ovaj proces zbog, kao što znate, konfuznosti  domaće političke scene”, smatra Berisha, dok Muj Krasniqi, inženjer u penziji stanovišta je da “dva miliona Kosovora možda ne predstavljaju veliki teret Europskoj uniji, za razliku od 28 miliona građana ostalih zemalja u regiona koji mogu slobodno da se kreću” i pita se:

“Da li će Europski parlament imati mogućnosti donešenja odluke kao što su Urlike Lunacek i Tanja Fajon specijalni izvjestioci za Kosovo zahtjevali, to je pravo pitanje. Mislim da su problemi, najprije  formalni. Nepriznavanje od strane pet europsakih zemalja nas je diskriminisalo od ostalih zemalja u regionu”.

"Sa ushićenjem očekujemo viznu liberalizaciju Kosova, ali to ne znači da viza garantuje da građani mogu živjeti  tamo, u zapadnoj Europi”, zaključuje Agron Besimi.

Da podsjetimo da je Vlada Republike Kosova maja 2009. godine usvojila “Putokaz za liberalizaciju viza sa Europskom komisijom” i zatim angažirala Ministarstvo unutrašnjih poslova da koordinira aktivnosti na izradi Akcionog plana za spovođenje ovog putokaza, na kojem su angažirani domaći i međunarodni eksperati.

Inače  “Akcioni plan za liberalizaciju viza” Kosovska Vlada je usvojila u oktobru 2009. Da li će i u ovoj 2011. godini Kosovarima biti zatvoren put ka liberalizaciji viza?, ostaje da se vidi.