Hivzija-Ziko Medunjanin je najveći i najuspješniji voćar u pećkom regionu. Sa porodicom i porodicom dvojice braće živi u selu Blagaje, a voćarstvom se bavi jer je, po njemu, najkorisnija i najprofitabilnija grana poljoprivrede. Voćarstvo je u njegovoj porodici tradicionalan posao, prenosi se sa "koljena na koljeno".

Roditelji mu došli na kosovskom prostoru 50-tih godina prošlog vijeka, kada su počeli veoma uspješno se baviti voćarstvom. Porodica Medunjanin svih ovih godina nastavlja se baviti voćarstvom, ističući da se ranije radilo sa starim zasadom. Danas, u moderno doba, sade se novi zasadi, sa novim sortama jabuka i kvalitetnijim sadnicama koje daju više prihoda.

Gospodine Medunjanin, rekli ste da ste krenuli sa malim brojem sadnica, recite nam, koliko danas imate zasejanih jabukovih sadnica?

Trenutno imamo oko 1800 sadnica, a od ove godine naši su kapaciteti  prošireni za još oko 500 sadnica, no kako još nismo obezbjedili kvalitetan sadni materijal odložili smo za narednu 2012. godinu.



Sa kojim firmama sarađujete, i na kom tržištu izvozite i prodajete jabuke?

Ranijih godina naše tržište je bilo crnogorsko primorje i unutrašnjost; pijace u Tivtu, Baru, Cetinju, Podgorici i drugim gradovima. Na žalost, nakon rata na Kosovu, a i zbog visokih carinskih dažbina, više ne plasiramo robu na tom tržištu, već smo se okrenuli kosovskom. Pijačnim danima u Peći, srijedom i subotom smo tu jer nam je najbliže. Našu robu traže trgovcici i biznismeni, te dolaze direktno na plantažama da kupuju, pretežno na veliko. To su trgovci iz Prizrena, Mitrovice, Prištine i ostalih kosovskih gradova. Firme sa kojima imamo odličnu saradnju su "Inter-coop", odavde iz Peći, koji posjeduju tri hiper-marketa, firma iz Prištine - "Interex-market", a što se tiče Prizrena najbolju saradnju imamo sa hiper maketom "ABI" i također sa manjim biznismenima. Zima je period kada se jabuka najbolje prodaje. Prošle godine nismo bili zadovoljni prodajom, no ovog ljeta 2010.  imali smo najuspješniji rod do sada.

Da li vam, kao uglednom proizvođaču jabuka, pomaže Ministarstvo poljoprivrede Kosova?

Nažalost, od Ministarstva poljoprivrede nemamo nikakvu podršku. Niti finansijsku, niti u sadnicama. Pomenuću da u državama u regionu svaki uspješniji poljoprivrednik ima podršku Ministarstva poljoprivrede, tako na primjer u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori. Praktično, imamo samo obećanja - a ništa konkretno. Za sve ove godine, nakon rata, dobili smo par donacija JUS-a i IRC-a, a od našeg Ministarstva ništa.

Da li je jabuka najisplativije voće?

Voćarstvo je, po meni, najunosniji posao. Puno se radi, puno se ulaže, ali kada se krajem godine sumira godišnji prihod, od jednog hektara dobija se 50-60 tona jabuka. I, naravno,  onda ste zadovoljni svojim radom koji ste uložili tokom godine. Voćarstvo je grana poljoprivrede koja je vrlo iplatljiiva, jer od svih poljprivrednih kultura jabuka je kao voće najisplativija na tržištu. Na Kosovu je ova kultura slabo zastupljena, tako da se jabuka za potrebe kosovskog tržišta uvozi iz Makedonije, Srbije, Turske, Italije i drugih država.

Da li posjećujete seminare, sajmove poljoprivrede ili izložbe hrane ovdje na Kosovu ili u inostranstvu? Godine 2005. dobili ste plaketu za najboljeg farmera i voćara godine?

Da, upravo tako. Te 2005. godine bio sam proglašen za "Najboljeg voćara godine", a za nagradu od ministarstva dobio sam odlazak na seminar voćarstva u Sjedinjenim državama. Naravno, više puta sam odlazio i na seminare u državama u regionu; Makedoniji, Albaniji, Grčkoj... tako da svake godine stićem sve više iskustva. Također, trebam istaći da se na mojoj plataži održavalo puno seminara o voćarstvu, na kojem su dolazili i ugledni stručnjaci voćarstva iz SAD, Slovenije, BiH, Makedonije, Albanije i drugih država. Oni su istakli da je riječ o vrhunskim sortama jabuka, da je zemlja u ovom pećkom regionu izuzetno kvalitetna i hranljiva tako da sve može rađati, osim južnog voća.



Koje sve sorte jabuka postoje, gospodine Medunjanin?

Znate, postoje preko 20-tak sorti jabuka, pomenuću dominirajuću sortu jabuka "ajdered", koja daje najviše prinosa a laka je za čuvanje i održavanje, zatim crveni i zlatni delišes, gloster, melroza, jonika, diskoveri, kožarka, manted, prim-ruž, gala i mnoge druge.

Koje je vrijeme najbolje za podrezivanje voća i kada počinje vaša sezona?

Kod voćara sezona takoreći ne prestaje. Rezidba počinje januara i februara mjeseca, čim otpadne list. U proljeće drvo jabuke se prska radi zaštite od bolesti. Prodaje se u periodu od decembra do marta mjeseca jer tada ima i najviše kupaca. Jabuka se tada najviše troši u domaćinstvu.

Kada počinje berba jabuka i kada znate iz vašeg iskustva da je jabuka zrela?

Iskustvo nam dozvoljava da  pogledom znamo da je zrela. Postoji i više metoda, a jedna od njih je da se jabuka presiječe na pola, premaže jodom i po boji te polovine jabuke znamo kad je zrela. Obično berba počinje oko 20-tog septembra i traje do 1. oktobra i u to vrijeme angažujemo puno radnika koji rade za dnevnice. Znači, da su u pitanju poverljivi radnici koji paze na plod i drvo jabuke da se ne bi oštetilo prilikom berbe.

Sa kojim problemima se susrećete u svom poslu? Imate li dovoljno materijala, đubriva, pesticida i drugih potrepština?

Najveći problem su pesticidi jer nisu baš kvalitetni. Na kosovskom tržištu većini istekao je rok upotrebe, tako da se u tom slučaju mi voćari snalazimo kako znamo i umemo. Kupujemo pesticide po Makedoniji, Albaniji, Sloveniji i drugim zemljama u regionu. Drugi veliki problem nam je sadni materijal. Nekada je Poljoprivredni insitut u Peći bio jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji i proizvodio je na milione sadnica, a sada uopšte ne proizvodi ili proizvodi vrlo loše zasade sa puno bolesti koje se prenosi na zasejana stabla.

Neka poruka čitaocima info-ks?

Selam svim vašim čitaocima, posebno Bošnjacima u dijaspori, a moja poruka mladima, posebno učenicima koji se još nisu oprijedelili za životni poziv, bila bi da se bave voćarstvom, jer se neće pokajati.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić