Prvi sa liste BSDAK-a, bošnjacki zastupnik Hamza Balje, u pismu upućenom javnosti  najavio je da će u novom sazivu Parlamenta Kosova, nastupati kao nezavisan.


U obrazloženju svoje odluke zastupnik Hamza Balje ističe da je istupio iz redova BSDAK-a zbog nesuglasica i pojedinačnih interesa, te da će, kako je naglasio, kao nezavisan, na najbolji način zastupati interese bošnjačke zajednice.

"Na listi političkog subjekta BSDAK sam se slučajno našao, nisam bio njen član, mada sam se zalagao da ovaj politički subjekt predstavim u pravom svjetlu. Za tu borbu stavio sam zajednici na raspolaganje svoju čast i autoritet. Rezultat te borbe je da smo dobili svog predstavnika u Parlamentu Kosova", naglasio je u pismu Balje, dodajući da će njegovo zalaganje ići u pravcu potrebnog jedinstva bošnjačke zajednice.

"Pokušavao sam da ujedinim sve političke subjekte, zalažući se za jedinstvenu političku platformu i zajedničku poslaničku grupu, zbog nagomilanih problema u svim sferama života, posebno pred predstojeći popis stanovništva, kao jednog od naših najtežih ispita", istakao je on i kazao da nije naišao na razumjevanje kod predstavnika Koalicije VAKAT, koja je, kako je naglasio najgrlatija za bošnjaštvo i čiji su predstavnici zarad partijskih interesa radili na cjepanju bošnjačkog korpusa.

"Potpisujući koaliciju sa KDTP-om i partijom Roma, oni zaboravljaju na svoj narod koji im je dao povjerenje da ga predstavljaju" - kaže zastupnik Hamza Balje, te poziva sve političke subjekte Bošnjaka da se ujedine oko zajedničkih ciljeva.

/alem-kosova/