U pismu reagovanja, izjave i napadi pojedinih predstavnika bošnjačkih političkih subjetaka, Koalicija Vakat, odbacuje i smatra ih neosnovanim i bez argumenata.

 
“Naš subjekt sa dva zastupnika, ubjedljivo je pobjednički, i to treba da znaju svi ostali politički akteri iz naše zajednice. Koalicija Vakat je sa turskom i romskom partijom formirala stari-novi poslanički klub 6+, koji je bio primjer u dosadašnjem radu Parlamenta Kosova sa skoro desetogodišnjim kontinuiranim radom.

Epitet 'plus', govori da je poslanički klub otvoren i za druge parlametarne subjekte, ali uz dogovor i poštivanje izbornih principa, matematike i ostalih potrebih političkih kriterijma.
Začuđuje nas da ovakvi deplasirani napadi dolaze od politički diskreditovanih osoba, koji povremeno svrate na Kosovo, i koji su na prošlim i preprošlim parlametarnim izborima bili na listama albanskih partija.

Ove godine su čak na njihovim listama, u velikom broju, bili predstavnici upravo iz većinske zajednice.
Koliko su ozbiljne tvrdnje i kvalitet subjekata koji nas prozivaju, govori i jučerašnje istupanje i gubljenje jedinog zastupnika iz redova BSDAK-a, čin je koji predstavlja moralno i političko denuliranje nihovih predstavnika.

Predstoje nam veliki poslovi i izazovi, politička odgovorost, i ovim želimo da ukažemo da nemamo namjere da na ovaj način polemišemo sa onima kojima je to jedini posao”, naglašava se u saopštenju Koalicije Vakat.

____________________________________________

BSDAK: Protiv zastupničke grupe Bošnjaka i Turaka

BSDAK poziva-upozorava koaliciju Vakat da prestane da se poigrava sa sudbinom Bošnjaka na Kosovu, navodi se u saopštenju BSDAK-a koje je potpisao predsjednik ovog političkog subjekta Hilmo Kandić.

"BSDAK još jednom poziva prije svega bošnjačke subjekte koji su na ovim izborima dobile povjerenje – glas bošnjački, da sjednemo i zajedno se dogovorimo o minimumu nacionalnih interesa za naš narod. Svjedoci smo i ovoga puta da Vakat otvoreno radi protiv interesa Bošnjaka", kaže Hilmo Kandić predsjednik BSDAK-a i tvrdi da je ponovno potpisivanje parlamentarne grupe sa turskom KDTP pogubno za našu zajednicu. Uz to dodaje da su predstavnici KDTP i Vakata nesposobni i da rade na asimilaciji naše zajednice. Kandić navodi kao argument da, kako kaže, nesposobna VAKAT i NDS nisu u stanju da obezbjede jednog člana popisne komisije za Prizren.

BSDAK Poziva u saopštenju političke partije prije svega PDK koja je dobila najveći broj mandata da što prije bezuslovno formira Vladu jer ne može neko postavljati uslove koje je samo prije toga nekoliko sam sebi izglasao povjerenje ili u suprotnom neka mandat prenese na stranku koja je druga po broju mandata – preporuka je PDK-u Hilme Kandića u saopštenju BSDAK-a.