U sportskoj hali “Sezair Surroi” u Prizrenu održana je ceremonija smjene komande južnog sektora. Komandant KFOR-a Erhard Bühler pohvalio je aktivnosti međunarodnih mirovnih snaga a odlazeći komandant ovog sektora njemački general Stefan Thomas predao je komandu svom naslijedniku i sunarodniku pukovniku Wolfgangu Pirneru.

Govoreći o rekonstrukciji KFOR-a komandant Erhard Bühler, svojevremeno komandant njemačkih trupa u južnom sektoru, kazao je da se KFOR kreće ka jednoj novoj strukturi nazvanoj “G2”.

“Po mom misljenju ovo je velika pobjeda i veliki znak mira.  Progres i blagostanje i ako je prošlo samo 11 godina od vremena kada je polovina stanovnika Kosova bila prinuđena da napusti svoje domove” – kazao je komandant Bühler zahvalivši se vojnicima na postignutim rezultatima na  učvršćivanju mira i bezbjednosti za sve zajednice na Kosovu.

General Stefan Thomas, koji je na čelu južnog sektora bio u predhodnih šest mjeseci, obraćajući se prisustnima u sportskoj sali “Sezair Surroi”, gdje je ceremonija i održana, naglasio je da ova ceremonija svjedoči kako Kosovo ide ispred svojih zadataka koji nisu vojnog karaktera.

“Da mi je neko rekao da će se nakon 10 godina na Kosovu graditi autoput ja bih mu se podsmijevao. Ali sada nama ostaje kratak vremenski period do otvaranja modernog autoputa” – kazao je general Thomas.

Zamjenik premijera Kosova u ostavci Hajredin Kuçi istakao je da “smanjenje pripadnika KFOR-a dolazi kao rezultat povećanja stabilnosti, povećanje profesionalnosti Bezbjednosnih snaga Kosova i integraciju kosovskih institucija u euroatlanske strukture”.

Upitan na press konferenciji nakon ceremonije o posljednjoj rezoluciji Europskog Parlamenta zamjenik premijera Kuçi je kazao.

“Mogu reći da je Vlada Kosova zadovoljna stavom europskog parlamenta prema Kosovu. To govori o dvema stvarima: O statusu Kosova do sada je izglasano nekoliko rezolucija, i drugo, o evropskoj perspektivi Kosova. Jučerašnje usvajanje rezolucije je dobar znak za Kosovo, Srbiju i region - kazao je Kuçi zahvalivši se pojedinačno svakom europarlamentarcu za to, istakavši gospođicu Urlike Lunacek za svoj veliki doprinos” - kako se izrazio.

KFOR će u narednom periodu brojati pet i po hiljada vojnika i biće raspoređen u dvije zone: na istoku i zapadu Kosova.