Gradonačelnik opštine, Ramadan Muja, naredio je opštinskoj administraciji da izbace iz upotrebe logo  Prizrenske lige u zvaničnim dokumentima opštine.

Ova odluka gradonalčelnika Muje, donijeta je kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda Kosova koji je neustavnom proglasio odluku SO Prizren. Opština Prizren i dalje je bez zvaničnog loga od ponedjeljka, i očekuje se odluka kojom će promijeniti Član 7 opštinskog Statuta, koji govori o logou opštine.

Izvori bliski SO Prizren kazali su Kohi Ditore da je ovakva odluka gradonačelnika Muje predata opštinskim direktorima, na zadnjem sastanku Borda.

“Gradonačelnik je na sastanku zatražio od direktora da ne upotrebljavaju logo opštine na zvaničnim dokumentima opštine te da dokumenta izdaju bez logoa sve dok Skupština grada ne usvoji novi logo”, kazao je anonimni izvor, napominjući da je odluka Muje donijeta 19. novembra 2010. ali nije ozvaničena zbog uticaja na opozicione subjekte na izborima od 12. decembra.

Ova administrativna uredba, potpisana od čelnika opštine Prizren, držana je tajnosti dva mjeseca i njom je bila zabranjena postojećeg logoa od strane opštinskih organa.

Da podsjetimo. Odbornici većine albanskih političkih partija na sjednici Skupštine grada u Prizrenu, održanoj novembra 2008. godine usvojili su odluku o opštinskom logou. Na njemu je bila ucrtana zgrada Prizrenske lige i ispisana 1878. godina.

Bošnjački i turski odbornici su tražili upisivanje riječi “opština” na albanskom, bosanskom, srpskom i turskom jeziku, zvanični jezici u ovom gradu.

Oni su preglasani i pošto su smatrali da se time veliča samo albanska zajednica a ignorišu ostali, krši zakon i tek usvojeni ustav. Ćemailj Kurtiši, tada
zamjenik predsjedavajućeg Skupštine grada iz redova manjinskih zajednica, službeno je Ustavnom sudu Kosova predao tužbu. Nakon prikupljanja dodatnih  podataka i razmatranja, sud je nedavno odluku prizrenske Skupštine proglasio neustavnom i naložio opstini da izmjeni svoj statut i logo, a  u roku od tri mjeseca uskladi ga i uključi i zahtjev manjinskih zajednica.