Za pet hiljada povećan je broj nezaposlenih u prizrenskom regionu. Od oko 55 hiljada, koliko ih je bilo u 2009. godine ta brojka je porasla na blizu 60 hiljada.  Žene su nezaposlenije u odnosu na muškarce.

U 2010. oko 60 hiljada, tačnije 58.181 građanin prizrenskog regiona čekao je na posao, što je za blizu pet hiljada više u odnosu na predhodnu 2009. godinu. Od tog broja najviše je u prizrenskoj opštini 29.834 nezaposlenih lica. Ako se zna da se veliki broj ne prijavljuje na Zavodu onda je broj nezaposlenih možda i duplo veći.
 
“Od nezaposlenih u prizrenskoj opštini 16.894 su žene sto je oko 52 odsto. To je dakle za dva odsto više u odnosu na muškarce. Tokom predhodne kalendarske godine kada smo imali 54.860 zvanično nezaposlenih povećanje iznosi oko pet hiljada novih lica”, kaže direktor regionalnog Centra za zapošljavanje Hajrulla Hoxha.
 
Hoxha dodaje da iako je broj nezaposlenih zvanično porastao za oko pet hiljada oni su dali doprinos da ta brojka ne bude još veća.
 
“Trenutno implementiramo 4 projekta. Jedan je onaj UNDP-a, projekat Lux Ddevelopment, Kosvet i projekat Svjetske banke koji se i fiannsira od strane svjetske organiziacije. Dakle, zahvaljujući ovim projektima zaposlili smo oko 1.489 lica”.
 
Direktor Hoxha apeluje ne sve nezaposlene da se prijave na zavod jer će se znati prava evidencija i na osnovu toga su mogući novi projekti koji za cilj imaju zapošlajavanje.
 
“Na osnovu kvalifikacija najveći broj nezaposlenih traži posao u građevinarstvu, raznim uslužnim djelatnostima kao i u trgovini. Najveći broj onih koji traze posao intersuju se za garđevinsrstvo. Uspjeli smo da zaposlimo njih oko 600 u amaričko-turskom korzorcijumu Behtel-Enka koji radi na autoputu  Vrbnica-Merdare”, kaže Hoxh pojašnjavajući da su to zaposleni armirači, zidari, mašinisti i majstori drugih profesija.
 
Recimo na kraju da je među nezaposlenima i onima koji traže posao veći broj i onih sa fakultetskom diplomom. Na Zavodu za zapošljavanje je naime 218 sa visom školom i čak 438 sa fakultetskom diplomom različitih profila. 

R.A.