Za blizu 40 hiljada učenika osnovnih, niže srednjih i više srednjih škola prizrenske opštine danas je počelo drugo polugodište. Direktor direktorijata za obrazovanje Nexhat Çoçaj izjavio je da su u međuvremenu izvršene  sve neophodne pripreme kako bi se uspješno nastavio vaspitno-obrazovni rad.

U onim školama gdje je bilo problema sa grijanjem, po riječima direktora Çoçaja, otklonjeni su problemi i učenike i njihove nastavnike sačekale su tople učionice. Znatno je poboljšana i situacija sa školskim pomagalima, mada je evidentan nedostatak udžbenika za pojedine predmete u nižoj srednjoj školi naročito u nastavi na bosanskom i turskom jeziku. U višim serdnjim školama oni skoro da i ne postoje.
 
Prema podacima direktorijata za obrazovanje u prvom polugodištu procentualno je zabilježen bolji uspjeh učenika u odnosu na prethodni period. Ono što ohrabruje, prema istom izvoru, zabilježen je i  mnogo manji izostanak nastavnog osoblja sa časova.
 
Između ostalog na to su uticale preporuke direktorija da se svakom nastavniku odbije od plate onoliko koliko neopravdano odsustvuje od nastave.
 
Na ovom planu Çoçaj je izjavio da će se u narednom periodu, tačnije odmah od danas,  prekontrolisati sve diplome a od zapošljenih koji su priložili samo rješenja o navodno završenoj školi obavezno tražiti da za određeni period dostave i diplome o toj školi.
 
Evidentiran je, naime, veći broj neregularnosti. Mnogi godinama rade bez diplome a samo na osnovu rješenja kojeg su, kako se sumnja, dobili i na neregularan način.
 
Cilj je, kako je kazao Çoçaj, da se u školama zavede red, da u njima rade oni koji za to imaju diplome a izbace oni koji ih nemaju a zauzimaju njihova radna  mjesta.
 
Recimo na kraju da su prosvetni radnici prizrenske opštine prezadovoljni što je premijer u ostavci Hashim Thaçi ispunio obećanje dato u predizbornoj kampanji i povećao im platu za 50 procenata. I ovdje je, naime, bilo skeptika koji nisu vjerovali u obećanje.
 
Sada kada je to realnost i kada će krajem ovog mjeseca primiti platu veću za 50 odsto to mnogi shvataju kao obavezu da više i još predanije rade i daju maksimum u vaspitno-obrazovnom procesu.