Na temu promena logoa i ispoštovanja odluke Ustavnog suda Kosova a pod jakim mijerama objezbeđenja, u Prizrenu je održana vanerdna sjednica gradske skupštine.

Opozicija nije prisustvovala  iako su, kako je rečeno, obećali međunarodnim  i domaćim  predstavnicima da će biti na sjednici i dati svoj doprinos.

Početku sjednice predhodile su demonstarcije pokreta ‘Samoopredeljenje’ koju su u svom stilu na ulazu prosuli crvenu boju pa niko od odbornika nije mogao da udje unutra. Zahvaljujući drugom ulazu 22 odbornika valdajuće koalicije je ipak prisustvovalo sjednici. Specijalne snage policije iako su bile prisutne i obezbjeđivale zgradu nisu reagovale.

Nedostatak dvotrećinskog prisustva odbornika, kako je zvanično rečeno, glavni je razlog zašto nije donijeta odluka o promeni gradskog logoa, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda da na njemu moraju biti zastupljeni  i pripadnici manjinskih zajednica, dakle bošnjačka, srpka i turska. Šta i kako dalje odlućiće Ustavni sud pošto danas ističe rok Skupštini grada da izvrši tu svoju obavezu.

Iz vladajuće PDK većina je bila za poštovanje odluke Ustavnog suda. Bilo je međutim i onih koji su bili protiv.

Odbornici iz redova bošnjačke i turske zajednice bili su jedinstveni da se njihova prava moraju ispoštovati.

Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke kazala je da poštuje Ustav Kosova i statut SO Prizren koji priznaje jezike manjinskih zajednica.

“ Komisija koja je zasjedala juče i prekjuče donijela je odluku da se logo SO Prizren promjeni i bude u interesu svih etničkih zajednica koje žive u prizrenskom regionu. Kako bi smo to zadovoljili ostao je logo Prizrenske lige, odnosno godina albanskog nacionalnog pokreta, a u okviru toga postavili smo ‘komuna’ na albanskom jeziku, ‘općina’ na bosanskom jeziku i ‘belediye’ na turskom jeziku kako bi smo zadovoljili sve zajednice koje žive u prizrenskom regionu”.

Ćemailj Kurtiši, odbornik bošnjačke koalicije VAKAT, koji je zbog logoa najviše i napadan u predhodnom periodu na početku je htio da raščisti jednu dilemu.

“Ja sam kao zamjenik predsjedavajućeg po službenoj dužnosti podnio jednu tužbu Ustavnom sudu, ali to nije uradio Ćemalj Kurtiši - nego zamjenik predsjedavajućeg. U ovom slučaju ja nisam, neko drugi će se baviti ovime ukoliko dođe do ovakvih pitanja. Ovo da raščistimo i nemojte ovako da nazivate stvari. To je pogrešna interpretacija i zlonamjerno tumačenje. Ja se zahvaljujem onim medijima koji su nepristrasno i dobro prenosili informacije i dobro ih tumačili. Međutim, bilo je onih medija koji su se zlonamjerno bavili time i tumačili na raznorazne načine. Mnogi mediji nisu ni konsultovali nisu dali ni riječ manjiskim zajednicama, nego su se bavili na veoma rizičan stepen gdje su tenzije povećavane, a ne snižavane”.

Kurtiši se posebno obratio nekima koji se, kako je kazao, predstavljaju kao demokratre, a često rade suprotno.

“Onima koji se bave ovakvim pitanjima na ovaj način, na podizanju tenzija, ja bih im postavio par pitanja. Jedno od njih je: Gdje su bili ranije kada je na logou Prizrena bilo samo “Kuvendi komunal i Municipality”. Niko tada nije reagovao. Manjinski jezici nisu bili pristupni. I od tada je počeo da ga tako nazovemo taj problem. Mi smo tražili da se tu ubace i jezici manjskih zajednica. Šta je tu nedemokratski i šta nije po ustavu, pitam sve vas demokrate ovdje?”