Nakon završetka ratnog konflikta na Kosovu 1999. godine nadlježni u Direktorijatu za katastar i geodeziju ulagali su napore da obnove izgubljenu, i kako su istakli, od strane bivšeg srpskog režima, otetu arhivu.

Potom je grad na Bistrici imao takvu lošu sreću da je prije par godina većim dijelom ona nanovo uništena. Ovoga puta, kako je KPS tada konstatirala, u “podmetom požaru od strane osumnjičenih lica”.

Državna agencija katastra je poslije nemilog događaja sa građanima održala niz javnih debata sa ciljem da se otvoreno diskustuje po ovoj delikatnoj temi. Jedan takva debata održana je jučer, također u organizaciji Agencije katastra Kosova i Direktorijata katastra SO Prizren.

Abdurahman Kuleta, direktor državne katastarske agencije je ovim povodom upoznao građane da će vlada Kosova u suradnji sa Direktorijatom za geodeziju i kasastar renovirati dva sektora pomenutog katastra.
 
“Riječ je o dijelu požarom oštećenog objekta opšstinske zgrade u kojoj je bio smješten katastar. Ovo je jedan veliki, ozbiljan, projekat koji će biti podržan od vlade Kosova”, kazao je direktor Kuleta, dodavši da je za ovu akciju stiglo mnogo zahtjeva od strane građana Prizrena.
 
Avni Ademaj, zvaničnik prizrenskog katastra je istakao veliki značaj jučerašnje debate na kojoj je, kako se izrazio, primjetio jak inteeres građana za obnovu katastarskog dijela opstinske zgrade a i same arhive.
 
“Cilj debate išao je u prilog informisanja građana Prizrena o sporazumu kojeg smo potpisali sa turskom firmom “Emi Harita” koja je dobila povjerenje za implemetaciju projekta, ali i da se putem javne rasprave dođe do zajedničke konstatacije neophodnosti jednog takvog projekta koji će biti podržan od vlade”, kaže Ademaj.