Grad na Bistrici od jučer je obogaćen za još jednim mini univerzitetom. Ovoga puta radi se o Iinternacionalnom unuverzitetu Struga, koji će u okviru svojih aktivnosti omogućiti studentima u Prizrenu studiranje na pet fakulteta:  Fakultetu administracije i biznisa, markentinga i menadžmenta, kriminalističkih prava, informacionih tehnologija i na Fakultetu diplomatskih prava.


Dekan Internacionalnog fakulteta Struga, prof. dr Lisen Bashkurti je na svečanoj ceremoniji otvaranja istako da je ovaj univerzitet, kao se izrazio, “dimenzionisan visokim amanetom Prizrenske lige koji kaže da “treba jesti hljeb i vodu ali je prevashodno otvaranje škola i univerziteta”.
 
“Univerzitet ima veliku perspektivu iz razloga što je priznat u 27 zemalja EU, cijelog Blakana i regiona, te i u većem dijelu svijeta. Svršeni studenti dobijaju, pored struške, i američke diplome”, kazao je dekan Internacionalnog univerziteta u Strugi Lisen Bashkurti, dok je profesor sa ovoga univerziteta Armend Kadriu istakao da se na “Balkanu njegova raširena mreža mjeri u šesnaest uiverzieteta u različitim mjestima”.
 
"Međunarodni fakultet u Strugi utemeljen je 2007. godine i funkcionira kao filijala American Heritage University i njegove su diplome validne u SAD i Eurpskoj uniji", kazao je profesor Kadriu.
 
Prema riječima nadlježnih otvaranjem još jednog univerziteta, Prizren se svrstava u značajne univerzitetske centre zajedno sa Tiranom i Prištinom.