U oganizaciji  historijskog instituta Republike Kosova, Vlade Kosova i lokalne vlade danas je svečanom ceremonijom presjecanja vrpce u centru grada Šadrvan, otkrivena spomen ploča “mape etničke Albanije”. Ploča je otkrivena u povodu obijježavanaja stogodišnjice smrti nacionalnog patriote Rusha Kabashija.

O liku i dijelu albanskog patriote, učesnika prizrenske lige, Kabashija govorili su mnogi ugledni historičari, a pored opštinskih i republičkih zvaničnika, među kojima i Adem Demaqi, ceremoniji je prisustvovao i penzionisani albanski general  Rahman Barlaku. 

U ime sela Kabasha i Korishe, rodnog mjesta uglednog albanskog patriote prisutnima se obratio predsjednik sela Veli Dakaj. Dakaj je istakao da je “historija slobode polahko, iz zemlje u zemlju, došla i do mjesta junaka koji  je u momentu pogibije uputio samo jednu poruku, samo jednu zadnju rečenicu: “Živjela Albanija!”.
 
“Likvidacijom i ubistvom našeg lidera Hadži Rusha Kabashija nije ubijena  i njegova ideja i njegova borba, ne samo  kao člana porodice Prizrenske lige, već i cijlog Albanskog naroda”, kazao je predsjednik Korishe Dakaj.
 
Nijazi Kryeziu, predsejdavajući SO Prizren je u ime opštine izrazio zadovoljstvo jednim ovakvim obilježavanjem historije albanskog naroda.
 
Veliki borac za ljudska prava Adem Demaqi je govoreći o procesu neovisnosti Kosova istakao veliku zahvalnost Americi, Europi i prijateljskim zemljama zapada, ali je dodao:
 
“Treba da znaju i oni, ali i cio albanski narod!. Bez naše krvi, bez naše borbe i bez našeg vjekovnog angažiranja u afirmaciji slobode, ne bi Kosovo bilo ono što danas jeste”, poručio je Demaqi, dok je albanski general Rahman Barlaku kazao da je “glas patriote Rusha Kabashija bio jedan glas više u afirmaciji slobode albanskog naroda”.
 
“Ustanci za neovisnost Kosova bili su najveći u svim albanskim prostorima i glas Rusha bio jos jedan glas više kao potvrda da sloboda dolazi i na ove porostrore”, istakao je genral Barlaku.

R.K.