Današnja posjeta ministra za kulturu, omladinu i sport  Lutvi Hazirija Prizrenu, bila je u znaku podrške poslenicima kulture grada na Bistrici na očuvanju kulturno-historijske i monumentalne spomenike sakralne i neprocjenjive vrednosti.

Ministar Haziri je u susretu sa zvanicnicima opstine obećao finansijsku pomoć od 100 hiljada eura za nastavak restauracije utvrđenja Kaljaje, istodobno istakavši interes vlade Kosova na očuvanju spomenika svih konfesija, te i njihovoj obnovi i konzerviranju pod stručnim nadzorom domačih i svijetskih stručnjaka.

"Vlada Kosova je pripremila dosije da Prizren kandiduje za grad koji će biti pod zaštitom UNESKO. Vjerujem da će se to ubrzo desiti, obzirom da je Prizren grad broj jedan na Kosovu po bogatsvu kulturno-historijskih spomenika kojih će i UNSESKO rado prihvatiti pod svojom zaštitom".

Ministar Haziri kaze da za ovaj plan ima razumjevanja i od mnogih inostranih partenara i donatora:

"Prizren ima potrebu za zaštitu i razvoj i u velikoj mjeri imaju razumjevanja i naši parteneri  Europskoj uniji, kao i turske razvojne agencije "Tika" i drugi partneri koji su jako zainteresirani za restauraciju, obnovu i konzerviranje svih kulturno-historijskih spomenika".

Napori opštine Prizren da se podigne spomen-kuća poznate svijestke humanitarke Majke Tereze, ministar Haziri je ocjenio pozitivnim i podržao obećanjem da će i Vlada Kosova pomoci realizaciji ovoga projekta.

"Kuca Majke Tereze, ovdje u Prizrenu, ili kuća muzej koja se planira izgraditi podržaće i Vlada, tako da će ona obogatiti kulturno nasleđe grada", istakao je ministar za kulturu Lutvi Haziri.

Predsjedavajući SO Prizren, Nijazi Kryeziu, smatra da sa podrškom Ministartsva kulture, omladine i sporta grad na Bistrici uživa epitet glavnog kulturnog centra na Kosovu.

"Srećan dan za Prizren je srećan dan i za njegove građane, i za sve one koji se zalažu za očuvanju njegove tradicionalne kulturne vrednosti. Takodjer se zahvaljujem ministru na podršci "Dokufesta", Medjunarodnog filmskog festivala dokumentarnih, kratkometražnih i animiranih filmova koji je tekom ljeta okupio veliki broj svijetskih umjetnika, te Prizren bio glavna atrakcija sa svoja četiri otvorena kina, među kojima i jedan na tvrdjavi Kaljaji", rekao je Kryeziu.