Obilna kiša koja je sinoć tokom noći padala, izazvala je poplavu u prizrenskoj opštini. Poplavljene su površine duž magistralnog puta Prizren-Priština na dijelu između Jaglenice i Koriše, a ponajviše kod prigradskog naselja Ljubižda.

Voda je ušla u objekte, poplavila je salone namještaja, pilane. Kako su izjavili pojedini vlasnici kojima je voda u objektima dostigla i pola metra visine, pricinjena šteta iznosi do pola miliona eura. 

Memet Nalbani kome je voda poplavila pilanu  žali se da im niko nije pritekao u pomoć i ako su čekali makar vatrogasce ili policiju da im pomognu.

“Šteta je velika i iznosi oko pola miliona eura. Voda je počela da nadire od jedan po ponoći. Bilo je zaista opasno. Ovo se odavno ne pamti“, izjavio je Nalbani kazavši da zaposljava 6 radnika.

Slično su rekli i vlasnici ostalih lokala. Veliki problem su imali su i vozači koji u jutarnjim satima skoro da nisu mogli da prođu cestom.

Cini se da su mnogobrojni vlasnici ovdasnjih salona naemstaja pterrpali veliku stetu. Oni mejutim ne zele da govore o sumi

“Kada sam kupio ovu zemlju nije pisalo da je tu reka. Mnogi su kamionima zatvorili korito reke i do ovogo je kad tad moralo doći, šteta je ogromna“, izjavio je jedan od valsnika salona kome je voda pričinila ogromnu štetu.

Šest inspektora je naknadno izlišlo na licu mjesta i još uvijek ne znaju kolika je pričinjena šteta od ove poplave. Tvrde međutim da je do izalska reke iz svog korita došlo zbog zauzimanja zemljišta, ne rekavši hoće li na tom planu nešto preduzeti.

Inspektorka Dashurije Memcaj je kazala da  čekaju da se poboljšaju vremenski uslovi kako bi napravili detaljnu analizu štete. Ipak, kako je kazala, na osnovu izjava vlasnika samo dva objekta, šteta je premašila million eura.

Naravno tu nije uračunata eventualna šteta u poljoprivredi i o tome će se nakandno govoriti.

Od 1981. godine ne pamti se ovakva poplava u ovom kraju. Te godine je, naime, nabujala reka koja je naišla iz  pravca Skorobišta i planine Kodža Balkan, odnjela  20-ak goveda. Tada je u Prizrenu nabujala Bistrica odnjela Kameni most  koji je naknadno ponovo sagradjen.

Kiša koja posljednjih sedmica skoro svakodnevno pada u prizrenskom kraju izaziva zdravstvene probleme kod građana. U prizrenskom zdravstvenom centru tvrde da imaju povećan broj pacijenata, dnevno i do 420. Uzrok ovakvoj situaciji jeste upravo ovakvo nevreme i losi vremenski uslovi.