Ministar prosvjete Enver Hoxhaj obećao je da će Univerzitet u Prizrenu biti van političkih uticaja, multietnički koji će ubuduće omogućiti studiranje, osim na albanskom i na bosanskom, turskom i engleskom jeziku.

Ova obećanja ministar Hoxhaj ja dao u subotu u Prizrenu predstavnicima političkih subjekata manjinskih zajednica i intelektualaca sa ciljem objavljivanja vizije Univerziteta u Prizrenu, o osnivanju i dosadašnjim rezultatima u tom pravcu.

S druge strane predstavnici političkih partija manjinskih zajednica pozdravili su inicijativu za osnivanje javnog Univerziteta u Prizrenu, posebno otvaranje smjerova na bosanskom i turskom jeziku i izrazili spremnost za pružanje doprinosa za ostvarivanje cilja, a to je osnivanje Univerziteta.

Ministar Hoxhaj je ovom prilikom rekao da osim što će Univerzitet u Prizrenu omogućiti studiranje i na jezicima manjinskih zajednica, istovremeno će biti javni Univeritet Kosova i da je cilj da to bude i regionalni i međunarodni Univerzitet. Prema riječima ministra prosvjete Univerzitet u Prizrenu će startovati sa pet programa u prvoj godini, zatim sa još pet u narednoj godini, dok će do 2012. biti proširen na još pet programa.

Do sada su preko 100 profesionalnih kadrova iz svih zajednica izrazilo interesovanje da budu dio osoblja ovog Univerziteta. Također je rečeno da će 19. i 20. aprila biti održana međunarodna konferencija u Prištini na kojoj će prisustvovati veliki broj međunarodnih  stručnjaka iz oblasti obrazovanja  koji će dati savjet Vladi o odluci osnivanja ovog Univerziteta.

S druge strane, predstavnici političkih partija manjinskih zajednica su pozdravili ovu inicijativu za osnivanje javnog Univerziteta u Prizrenu, uz izražavanje spremnosti za pružanje doprinosa da ova ideja zaživi u praksi.

Lider koalicije "Vakat" Džezair Murati i poslanik Sadik Idrizi pozdravljaju vladinu inicijativu za pružanje  programa studiranja na ovom Univeritetu i na bosanskom i turskom jeziku.

Lider Turske demokratke partije Kosova, Mahir Yagcilar, koji je ujedno i ministar u kosovskoj Vladi , rekao je da podržava otvaranje Univerziteta u Prizrenu i da pozdravlja otvaranje smjerova na turskom i bosanskom jeziku.

"Mi ćemo u skladu naših mogućnosti i kapaciteta koje posjedujemo biti dio Univerziteta, ali i iskoristiti svaku mogućnost da budemo u poziciji pružanja pomoći za formiranje Univerziteta kako iznutra, tako i van Kosova", naglasio je lider gospodin Yagcilar.

Prije godinu dana Vlada Kosova je odlučila da se osnuje Univerzitet u Prizrenu i neprekidno obećava da 1. oktobra ove godine startuju akademske studije sa pet hiljade brucoša, obećavši da će biti različite studije od onih u Prištini i obezbjediti kadrove za privredni razvoj Kosova.