Uklanjanje električnih stubova

Na uređenje trga "Šadrvan" u Prizrenu do sada je potrošeno oko 2 miliona eura. Cijeli projekt trebao bi biti završen s 3 miliona eura. Međutim, kako bi se dovršilo cijela historijska zona Prizrena, potrebna su druga sredstva za koja se očekuje da će ih osigurati Direktorijat za javne usluge tokom 2025. godine.

Nakon nekoliko radova koji su izvedeni na trgu "Šadrvan" u Prizrenu, počelo je i uklanjanje električnih stubova, jer je cijela električna i kablovska distribucijska mreža postavljena ispod zemlje.

"To je korak u pravcu poboljšanja kvaliteta života građana, stvaranja ljepšeg, boljeg okruženja, a vjerujem da će osim građanima Prizrena biti zanimljivo okruženje i za posjetitelje koji dolaze iz drugih gradova, ali i iz drugih zemalja. Opšina će nastaviti sa svojom predanošću pronalaženju načina i mogućnosti da se ovaj posao koji radimo u Šadrvanu obavi u drugim dijelovima grada, uglavnom oko obilaznice, kako bismo u drugim dijelovima grada mogli realizirati takav projekt“, rekao je Shaqir Totaj, gradonačelnik opštine Prizren.

Za projekt trga "Šadrvan", Direkcija za javne usluge izdvojila je 3 miliona eura, ali još su potrebna sredstva za dovršetak Prve historijske zone Prizrena.

“Normalno ovim ugovorom ne može se završiti cijeli prostor jer je to Prva historijska zona, a Direktorijat javnih službi će vrlo brzo, početkom 2025. godine, otvoriti novi ugovor i tu nećemo stati. Mislimo da ćemo iu narednim godinama investirati iu uklanjanju kablova i u postavljanju kaldrme“, rekao je Çelë Lamaj, direktor javnih službi u Prizrenu.

Radovi u "Šadrvanu" započeli su u martu, dok su firme i ugostitelji imali poteškoća u radu. Zamolili su opštinu da im pomogne u izravnavanju gubitaka.

"Vjerujem da će nas razumjeti, sastavili smo tekst o svim gubicima i kašnjenjima, konkretno ćemo ih prezentirati, vjerujem da ćemo tada naići na najbolje moguće razumijevanje", rekao je Ilir Shala iz Udruge ugostitelja Prizrena.

Iz opštinskih vlasti kažu da do kraja novembra očekuju završetak radova na trgu "Šadrvan", u ulici "Shuaip Spahiu" i na kaldrmi i rasvjeti ulice gradske tvrđave.